Nieuws

Velux 5 Oceans start zondag

Aanstaande zondag starten acht solozeilers voor een zeilrace rond de wereld. Vanuit het Spaanse Bilbao vertrekken ze richting Fremantle.

09:33

Aanstaande zondag starten acht solozeilers voor een zeilrace rond de wereld. Vanuit het Spaanse Bilbao vertrekken ze richting Fremantle.


De Velux 5 Oceans is de nieuwe naam van de Around Alone, eerder de BOC Challenge geheten. Het parcours kent ditmaal twee etappeplaatsen: na Fremantle, Australië doet de vloot Newport aan de Amerikaanse oostkust aan. De slotetappe voert de zeilers terug naar de startplaats Bilbao in Spaanse Baskenland.


Het deelnemersveld is klein, maar kent wel een paar zwaargewichten. Alex Thomson, Pete Goss en de titelverdediger Bernhard Stamm. Meest opmerkelijke deelnemer is evenwel de 67-jarige(!) Sir Robin Knox-Johnston.
Deze Britse veteraan zeilde in 1968/69 de Golden Gobe en won die met zijn spitsgatter Suhaila, een 32 voets ktis, in een tijd van 313 dagen.
Knox-Johnston zeilt nu met de Open 60 Saga Insurance, de ex-Fila, een koolstof kantelkieler naar een ontwerp van Groupe Finot.


Deelnemers aan de Velux 5 Oceans
Unai Basurko de Miguel (32 – ESP) – Pakea Katepi
Graham Dalton (53 – NZL)  – A Southern Man AGD
Mike Golding (46 – GBR) – Ecover
Sir Robin Knox-Johnston (67 – GBR) – SAGA Insurance
Kojiro Shiraishi (39 – JPN) Spirit of Yukoh
Bernard Stamm (42 – SWI)- Cheminées Poujoulat
Alex Thomson (32- GBR) – Hugo Boss
Tim Troy (48 – USA) – Margaret Anna


Zie ook www.velux5oceans.com

Last modified: 20 oktober 2006
Sluiten