Nieuws

Veel profi’s in The Transat

De moeder aller soloraces heeft een face lift ondergaan. De oorspronkelijke OSTAR heet tegenwoordig The Transat, de finishplaats is Boston in plaats van Newport en de anders zo kleurrijke vloot amateur-zeilers is naar een ander evenement verwezen...

15:52

De moeder aller soloraces heeft een face lift ondergaan. De oorspronkelijke OSTAR heet tegenwoordig The Transat, de finishplaats is Boston in plaats van Newport en de anders zo kleurrijke vloot amateur-zeilers is naar een ander evenement verwezen.


Offshore Challenges Events (OCE) heeft dit jaar de organisatie van de transatlantische race van de Royal Western Yacht Club overgenomen en pakt het een en ander zakelijker aan. Zonder de band met het rijke verleden te willen verbreken. Gevolg: 30 professionele en 10 semi-professionele zeilers aan de start. OCE-directeur Mark Turner ziet het zitten: ‘Het wordt een bijzondere samenkomst in Plymouth in mei – 40 boten uit 7 landen, in een oceaanrace die zich kenmerkt door historie, avontuur en de modernste technologie.’


Een reden voor de hoge opkomst van profs met een Open 60, is de op stapel zijnde Vendée Globe, die komend najaar start. Schippers zien in de Atlantische oversteek een prima moment de boot en uitrusting tot het uiterste te testen en de nodige mijlen te maken. Tweevoudig OSTAR-winnaar Loïck Peryron ziet de vloot 60-voets trimarans als ‘een Franse parel aan een Engelse ring’, aangezien 10 van de 12 inschrijvingen de Franse nationaliteit heeft.


Om aan The Transat mee te doen, moet een deelnemer minstens over een 50-voeter beschikken. Is dit niet het geval, dan wordt verwezen naar de kleinschaliger Singlehanded Transatlantic Race, die de Royal Western Yacht Club in 2005 organiseert.


De start van The Transat is op 31 mei bij Plymouth. De deelnemers houden Eddystone aan stuurboord, en een boei bij The Lizard aan bakboord. Daarna is het volgende doel de finishlijn in het hart van Boston, bijna 3000 mijl verderop.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten