Nieuws

Veel averij door orkaan Yasi

Orkaan Yasi raasde de afgelopen dagen over deelstaat Queensland in Australië. Enorme golven en windvlagen van bijna 300 kilometer per uur veroorzaakten veel schade aan jachten.

11:45

Ter vergelijking: windvlagen vanaf zo’n 130 kilometer per uur staan al gelijk aan twaalf beaufort. Orkaan Yasi is 500 kilometer breed. De cycloon is er een in de zwaarste categorie, sinds 1918 is er in het gebied niet meer zo’n hevige orkaan geweest. Veel mensen zijn gevlucht naar evacuatiecentra, mensen zitten zonder stroom en honderden huizen zijn verwoest of beschadigd.

Yasi veroorzaakte golven van tien meter hoog. In de chique haven Hinchinbrook spoelden de golven tot vier meter hoogte over de haven. De boten zijn op een grote hoop beland. Hierdoor loopt de schade tot in de miljoenen dollars. De orkaan wordt vergeleken met orkaan Katrina, die in 2005 de staat New Orleans verwoeste. Bij orkaan Katrina was het aantal doden rond de 1.800.

Tot nu toe zijn er twee mensen vermist en is er een dode gevonden. Dit heeft alleen geen direct verband met de orkaan, maar had te maken met de stroom die was uitgevallen in het huis van de man. De 23-jarige man wilde zijn huis weer van stroom voorzien door een dieselaggregaat. In de afgesloten kamer is hij gestikt in de uitlaatgassen.

Foto: EPA
(Zita Divendal)

Last modified: 11 februari 2011
Sluiten