Nieuws

Van wonderen en de wereld

Dit bericht kan zowel geld opleveren als geld besparen. Het Agentschap Telecom gaat namelijk 5,4 miljoen uitkeren aan vergunningshouders. Tegelijkertijd verlaagt Vodafone haar tarieven voor mobiel internet. Het moderne varen wordt betaalbaar.

15:31

Aan boord maakt eigenlijk iedereen gebruik van moderne apparatuur. Iedereen heeft een marifoon, steeds meer mensen maken ook gebruik van mobiel internet. Leuk, handig, maar geldverslindend natuurlijk. Aanschaf, vergunningen en gebruikskosten, het moderne varen kost een hoop geld. Het is dan ook fijn om eens te kunnen melden dat een (overheids!)instantie geld gaat teruggeven en dat een commercieel bedrijf haar tarieven verlaagt. Ik weet, het klinkt ongeloofwaardig. 

Maar het is toch echt zo. Het Agentschap Telecom laat vandaag weten dat het in totaal 5,4 miljoen euro terug zal geven aan haar vergunningshouders. Iedereen die, particulier of zakelijk, gebruik maakt van marifoon, semafoon en dergelijke, heeft daarvoor een vergunning nodig. Het Agentschap Telecom verzorgt de infrastructuur voor mobiele communicatievormen en verstrekt de benodigde vergunningen.

Het agentschap heeft de afgelopen tijd flink bezuinigd. “We streven naar kostendekkende tarieven,” aldus staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) in PZC. “Agentschap Telecom maakt nu veel minder kosten dan voorheen. De afgelopen jaren is daarom een aantal tarieven geleidelijk verlaagd, maar dat was dus nog te voorzichtig ingeschat.”

Het uitgekeerde bedrag kan variëren van enkele tientjes voor particulieren tot een paar ton voor grootverbruikers.

Ander kostenbesparend nieuws: Vodafone verlaagt haar tarieven voor mobiel internet flink. De prijzen van de nieuwe databundels worden nationaal maximaal 50% goedkoper dan de huidige. Internationaal is dat zelfs 85%. Daarbij is het vanaf nu mogelijk een bundel te kiezen waarmee nationaal en internationaal gebruik gecombineerd kan worden. Tot nu toe maakten vooral zakelijke klanten gebruik van mobiel internet, vanwege de hoge kosten. Vodafone verwacht dat de tariefverlaging ook veel particuliere gebruikers zal aantrekken.

Guy Laurence, directeur Vodafone Nederland: “E-mail checken, sociale netwerksites bezoeken, werken of gewoon op de hoogte blijven van het laatste nieuws is voor veel mensen een ‘way of life’ geworden. Beperkt worden door een internetkabel, kantooruren, landsgrenzen of hoge kosten voor mobiel internet passen niet bij de huidige behoefte van klanten.”

De Data Standaardbundel, met een datalimiet van 250 Mb gaat €19,95 kosten, ten opzichte van €38,70 voor een kleiner abonnement vroeger. De bundel met een limiet van 1 Gb per maand, zal €39,95 kosten. Wie een aantal keer per maand gebruik maakt van een hotspot in een haven (tussen €5,- en €15,- per dag), zal dus al snel goedkoper uit zijn met een abonnement.

Ik begon er in onze informatiemaatschappij minder en minder in te geloven, maar het bewijs is onomstotelijk geleverd. Als een overheidsinstantie, tegen alle heersende overheidsovertuigingen in, geld gaat teruggeven aan eerder vakkundig kaalgeplukte burgers. En als tegelijkertijd een beursgenoteerd bedrijf haar tarieven verlaagt (toegegeven: dit doen ze natuurlijk om nóg meer geld te verdienen), dan valt het gewoonweg niet meer te ontkennen: de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Last modified: 15 januari 2008
Sluiten