Nieuws

Van heel dichtbij tot heel ver weg

Spannende tijden in de Vendée Globe. Het veld zit dicht op elkaar en er komt een moeilijke beslissing aan.

16:02

In de Vendée is de leiding nog steeds in handen van Loïck Peyron. De Fransman, die leidt vanaf het begin, staat echter wel onder druk. Sebastien Josse had een uitstekende vierentwintig uur en naderde Peyron eerder vandaag tot op 10 mijl. De voorsprong van de leider is daarna weer wat opgelopen, maar Josse heeft de aanval wel degelijk geopend.

 

De boten zijn de Doldrums inmiddels gepasseerd en racen in zuidelijke richting over de Atlantische Oceaan. Net als eerder toen de VOR-racers hier voeren, is het van levensbelang om een goede plek te kiezen om oostelijk uit te slaan. Het St. Helena-hoog blaast de zeilers vanzelf in de richting van Kaap de Goede Hoop, maar plaatsing te dicht bij het centrum van het Hoog betekent een grote kans op windstiltes.

 

De eerste vijf boten varen binnen ongeveer vijftig mijl van elkaar, voor een solo-zeilrace erg dichtbij. Op 314 mijl van de leider vaart de eerste vrouw, Sam Davies op de Roxy. Twee plaatsen achter haar vaart Dee Caffari, op weg om de eerste vrouw te worden die solo de kapen rondt in verschillende richtingen. De rij wordt gesloten door Jean-Baptiste Dejeanty. Met nog ruim 21500 mijl te varen heeft hij een achterstand van meer dan vijftienhonderd mijl op Peyron.

 

Delta Dore, de boot van Jérémie Beyou, is de laatste uitvaller in de race. De schipper acht het onmogelijk om zonder hulp van buitenaf de nodige reparaties uit te voeren. De Delta Dore kampt met problemen aan de tuigage en mast. Vooral gebroken zalings aan de stuurboordzijde blijken onmogelijk te repareren. De boot blijft achter in de Braziliaanse haven Recife.

Last modified: 26 november 2008
Sluiten