Nieuws

Vaarverbod IJsselmeer door ijsgang

Vrijdag beslist Rijkswaterstaat over eventuele konvooivaart onder begeleiding van ijsbrekers op de route Amsterdam-Lemmer.

21:18

Rijkswaterstaat heeft donderdagochtend een vaarverbod ingesteld voor het IJsselmeer. Door de harde wind zijn grote hoeveelheden ijs in beweging gekomen die de vaarwegen versperren. Enkele binnenvaartschepen raakten ingesloten door het kruiende ijs. Een drietal ijsbrekers werd ingezet om de schepen uit hun benarde positie te ontzetten.

 

Hoe lang het vaarverbod van kracht blijft is niet bekend. “Dat hangt van het weer af. We houden de situatie van minuut tot minuut in de gaten”, zei een woordvoerster van Rijkswaterstaat donderdag rond het middaguur.

 

Het ijs drijft nu voornamelijk richting Flevoland en verplaatst zich met een snelheid van 600 à 700 meter per uur richting de Ketelbrug. Ter hoogte van Urk heeft zich reeds een grote hoeveelheid ijsschotsen opgehoopt.

Konvooi 

Vrijdagochtend besluit Rijkswaterstaat over eventuele konvooivaart tussen de trajecten Amsterdam-Lelystad en Lelystad-Lemmer. Om mee te kunnen varen in deze konvooivaart dienen schippers zich aan te melden bij Rijkswaterstaat. Het konvooi wordt begeleid door twee of meer ijsbrekers. Rijkswaterstaat adviseert schippers om via marifoonkanaal 1 of Berichten aan de Scheepvaart (BAS) op de hoogte te blijven van de situatie.

Informatie 

Vrijwel alle overige- en nevenvaarroutes op de Randmeren, het Marker- en IJsselmeer zijn gestremd. Scheepvaart wordt over de actuele situatie geïnformeerd via Berichten aan de Scheepvaart en teletekstpagina 725.

Update vrijdag

Het scheepvaartverkeer tussen Amsterdam en Lemmer is hervat. Voorlopig is konvooivaart is verplicht.

Foto’s: ANP 

(MvS)

 

Last modified: 10 december 2010
Sluiten