Nieuws

Vaartuigregistratie komt eraan

In de wandelgangen horen we al een tijdje over een op handen zijnde registratie voor pleziervaartuigen. PvDA-kamerlid Lia Roelfs is de eerste die met een concreet plan komt.

12:18

Dat stond te lezen in het Friesch Dagblad van dinsdag. Roelfs stelt dat het steeds drukker wordt op het water en dat de veiligheid in het geding is. Zij zegt dat de waterpolitie op dit moment niet altijd in staat is om snelheidsmaniakken en overtreders te pakken. Als een watersporter niet staande gehouden kan worden, dan is er niet zoals bij het wegverkeer een mogelijkheid om de boete na te sturen. Daarom zou ieder vaartuig een kenteken moeten krijgen, zodat een foto volstaat om de boetes thuis te sturen.

 

In het Friesch Dagblad zegt ze: "Ik heb van mijn Friese collega-kamerleden ook gehoord dat het steeds drukker wordt en dat er zorgen zijn over de veiligheid op het water. Veel watersporters kennen de vaarregels niet. Een registratie is een stok achter de deur.”

Dat er tot nu toe nauwelijks ernstige ongelukken gebeuren op het water, is voor haar geen argument om de registratie niet in te voeren. Zij stelt dat er niet pas ingegrepen moet worden als er wel ernstige ongelukken zijn gebeurd. "Bovendien worden veel ongelukken en bijna-ongelukken op het water niet geregistreerd.”

 

De kentekenregistratie die Roelfs voorstelt gaat voor alle vaartuigen gelden, van klein tot groot. De registratie zou volgens het kamerlid ook de kans op diefstal van pleziervaartuigen verminderen. Met behulp van deugdelijke registratie zou een vaartuig makkelijker te identificeren zijn als een boot gestolen is, wat een afschrikkende werking moet hebben.

 

De angst van iedere watersporter in dit soort gevallen is natuurlijk dat registratie onverhoopt leidt tot belastingmaatregelen en andere bijkomende kosten. Lia Roelfs stelt echter met nadruk dat de registratie niet is bedoeld voor belastingdoeleinden. "Al zal de registratie natuurlijk wel het een en ander gaan kosten.” Maar, zoals de geschiedenis heeft uitgewezen: dat een politicus iets zegt, betekent nog niet dat het ook daadwerkelijk zo is. Wij houden ons hart vast voor de gevolgen van eventuele maatregelen.

Wij hebben een discussie over de maatregelen geopend in het forum, zie de onderstaande link.

 

Foto: ANP

 

Last modified: 4 december 2008
Sluiten