Nieuws

Transat 650: twee Nederlanders binnen

Twee van de drie Nederlandse zeilers zijn in de Transat 6,50 aangekomen in Salvador de Bahia. Zaterdagochtend om 08.50 uur Nederlandse tijd passeerde Lucas Schröder met zijn T-Mobile als negende de finishlijn na drie weken varen. Koen van Esch volgde met de KLM-Flying Dutchman enkele uren later.

14:52

Lucas Schröder eindigde op een verdienstelijke zevende plek overall, de beste Nederlandse prestatie ooit. Van Esch werd het toonbeeld van doorzettingsvermogen. Hij deed mee in de voorhoede, maar moest zijn achtste positie uiteindelijk prijsgeven. De Fries kampte in de eindfase met kapotte accu’s, waardoor hij het de laatste dagen zonder automatische piloot moest doen. Desondanks stuurde Van Esch zijn boot heel knap als elfde over de eindstreep.

“Ik heb echt genoten”, reageerde Schröder openhartig. “Tot aan de Doldrums was het zo fantastisch met al die strategische punten. Ik ben nooit bezig geweest met aftellen. Het was zo spannend. Ik ben ook altijd bewust in de buurt van andere boten gebleven, want dan vaar ik beter. Dan ben ik goed geconcentreerd en je gebruikt elkaar als tempomakers.”

Van Esch zette uitgeput voet aan wal: “Ondanks alle materiaalpech was het een bijzondere race. Ook toen de accu’s uitvielen gaf ik niet op en slaagde ik er in om de aansluiting met de top tien te behouden. Dat was zwaar, vooral overdag in de brandende zon. Dagenlang voer ik zij aan zij met mijn concurrenten. Het was zo ontzettend spannend! De komende dagen zal ik in alle rust de film van de gebeurtenissen tijdens de wedstrijd een paar keer terugdraaien, denk ik. Nu eerst slapen!”

Voor Schröder had de wedstrijd nog wel wat langer mogen duren: “De laatste drie dagen heb ik met gemengde gevoelens doorgebracht. Dit is een unieke ervaring geweest. Als ik terugdenk aan de laatste twee jaren, word ik blij.”

De derde Nederlander Jelmer Bouw is nog onderweg. Hij deed zondag noodgedwongen de Braziliaanse kustplaats Recife aan voor een technische reparatie en heeft de wedstrijd inmiddels weer hervat.

Last modified: 30 oktober 2007
Sluiten