Nieuws

Topzeilsters samen verder in matchrace merkenteam

De olympische zilveren medaille winnaressen Annemieke Bes (Yngling) en Marcelien Bos- De Koning (470) zijn samen met Renee Groeneveld een eigen olympische campagne gestart in de Elliott klasse.

12:25

Annemieke Bes en Renee Groeneveld stapten eerder uit onvrede over het beleid van coach Mikael Lundh uit de matchraceploeg van het Watersportverbond. Surfster Marcelien Bos-De Koning was bezig met een campagne in de RS:X klasse.

"Het was een lastige beslissing, maar als Nederlands twee beste matchrace-sters naar je toekomen met zo’n goed en doordacht plan, dan kan je niet weigeren. Ik heb er overigens behoorlijk van wakker gelegen. Mijn topsporthart heeft beslist, met surfen had ik geen zicht op een medaille op de Olympische Spelen en met matchracen wel. Ik wil voor het hoogst haalbare in de sport dus vandaar mijn switch," aldus Marcelien die jarenlang zeer succesvol in de 470-klasse was met Lobke Berkhout.

Het Watersportverbond erkent het nieuwe matchraceteam als een ‘merkenteam’. De drie ervaren zeilsters voldoen aan de criteria voor die status, namelijk een bewezen en langdurige staat van dienst, met voldoende relevante olympische ervaring en een gedegen programma.

“Wij willen zeilsters van dit kaliber natuurlijk een kans geven. Nu heeft Nederland twee topteams die samen gaan strijden voor die ene exclusieve plek op de Olympische Spelen van 2012. Daar kan het Watersportverbond alleen maar achter staan,” aldus hoofdcoach Ian Ainslie.

De eerste confrontatie met de internationale matchrace top is voor het nieuwe team tijdens het ISAF wereldkampioenschap dat van 3 tot en met 18 december in Perth in Australië wordt gehouden. Namens de Delta Lloyd kernploeg komen Mandy Mulder, Merel Witteveen en Annemiek Bekkering in actie.

“Door de komst van dit nieuwe merkenteam is het proces waar we nu in zitten met de Kernploeg een beetje versneld maar we hoeven niets in te leveren. Ons programma tot en met de Olympische Spelen blijft onaangetast. Ik vind dat de beste teams van Nederland mee moeten kunnen doen aan de Olympische kwalificatie traject voor 2012. En dan moet je ook aan het WK kunnen meedoen,” aldus Mikael Lundh.

(EvS)

Het nieuwe matchraceteam (vlnr) Marcelien Bos- Koning, Renee Groeneveld en Annemiek Bes

Foto Brad Thom

Last modified: 14 november 2011
Sluiten