Nieuws

Toenemend risico piraterij

De ISAF, de internationale zeilorganisatie, waarschuwt jachtschippers voor de toenemende activiteit van piraten.
Het gaat vooral om het westelijke deel van de Indische Oceaan, de Arabische Zee, het Somali Bassin en de Golf van Aden.

12:09

De waarschuwing geldt voor de Golf van Aden en het gehele gebied noord van 12 graden zuid en west van 78 graden oost van de Indische Oceaan. Hierdoor zijn geliefde bestemmingen van wereldzeilers zoals de Malediven en de Seychellen niet meer veilig bereikbaar.

Het aantal succesvolle kapingen in het oorspronkelijke piratengebied, de Golf van Aden, is teruggelopen naar één op vijf waardoor de piraten steeds verder uitwijken en het risico voor jachten steeds groter wordt. De onrust onder vertrekkers neemt toe en er wordt intensief gezocht naar alternatieven zoals het verschepen van de jachten per vrachtschip en zelfs transport over land. Een enkeling kiest er voor gewapende beveiliging aan boord te nemen, anderen slaan de Indische Oceaan helemaal over.

Het piratengebied is 2,6 miljoen vierkante mijl groot en er zijn op elk moment niet meer dan dertig oorlogsschepen actief. Hiervan wordt een deel ingezet om havens en zeeschepen met noodhulp voor Afrika te beveiligen, de overgebleven schepen worden ingezet om de vrachtschepen in de zeevaartroutes te beschermen. Het beveiligen van een konvooi jachten is daarom niet mogelijk en wie zich in het gebied waagt is op zichzelf aangewezen.

De ISAF erkent dat de uiteindelijke beslissing aan de jachtschippers zelf is maar benadrukt dat het onverantwoordelijk is om door dit gebied te zeilen en raadt alle schippers met klem aan om een alternatieve route te kiezen.

De volledige tekst van de ISAF waarschuwing is te downloaden via de Noonsite website: klik hier voor de link.

Kaart: IMB Piracy Reporting Centre

Bron: SailWorld

(ML)

Last modified: 4 augustus 2011
Sluiten