Nieuws

Toch nog zevende

Op het WK Matchracen verloren de Oranje-zeilsters de kwartfinale van het Britse team van stuurvrouw Lucy MacGregor. De Britten gingen uiteindelijk door en versloegen in de finale thuisfavoriet Sally Barkow.

08:59

De Nederlandse zeilsters Renee Groeneveld, Annemiekie Bes, Brechtje van der Werf en Marieke Mulder zijn zaterdag 25 september als 7de geëindigd op de ISAF Wereldkampioenschappen matchracen in Newport Rhode Island. Ze plaatsten zich op vrijdag 24 september via de repechage poule (herkansing) alsnog voor de kwartfinales. Ze versloegen het Franse team van Julie Bossard in de repechage kruisfinale. Groeneveld, Bes, Van der Werf en Mulder wonnen met 2-1.

Korste eind
In de kwartfinales die daarop volgden moesten de Nederlanders, het opnemen tegen het als eerste geplaatste team van de Britse Lucy MacGregor.

Groeneveld, Bes, Van der Werf en Mulder verloren de eerste wedstrijd, maar wisten de score daarna gelijk te trekken naar 1-1. In de steeds sterker wordende wind die volgde hield MacGregor het heft in handen. De Britten versloegen het Oranje team met 3-1.

In de verliezerspoule voor plaatsen vijf tot en met acht, wonnen de Nederlanders nog van het team van de Australische Katie Spithill en eindigden daardoor als zevende.

Bootwissel
In het pre-Olympische matchrace tijdperk, was het gebruikelijk om wedstrijden te zeilen in boten die door de organisatie geleverd worden. Zo ook bij deze Wereldkampioenschappen waar niet in de Olympische Elliott 6m boot werd gezeild, maar in Sonars van de New York Yacht club.

Ervaring
Renee Groeneveld reageert na de wedstrijd: “Vrijdag was een hele lange dag. Eerst de repechage kruisfinale 2-1 van Bossard gewonnen, dus de kwartfinale gehaald! Te gek. Het waren mooie wedstrijden tegen de Fransen. Tot twee keer toe wisten we van hen weg te varen bij de onderboei.”

“Eenmaal in de kwartfinale konden we het team van Lucy MacGregor niet verslaan. Tijdens de pre-start waren de Engelsen vaak net wat handiger en tijdens de aandewindse rakken konden we er net niet voorbij komen omdat ze goed defensief zeilden. Ze hebben veel meer ervaring in deze boten.”

“Uiteindelijk zijn we zevende geworden, er had wat meer ingezeten als we minder wind hadden gehad. We kwamen in deze Sonars tekort op onze boothandling en -snelheid met veel wind. Wij zijn geen fan van de Sonar. Het is geen goede match race boot. We zitten onder de blauwe plekken. Maar het zeilen op zo een unieke locatie was erg leuk en verzacht de omstandigheden,” besloot Groeneveld.

Tekst: Simon Keijzer/Marinus van Sijdenborgh

Beeld: Fried Elliott, NYYC

Last modified: 6 oktober 2010
Sluiten