Nieuws

Tin Can gaat Joyon achterna

David Vann, een Amerikaanse schrijver, wil in een 50-voet aluminium trimaran in het kielzog van Francis Joyon treden. Een eerdere poging mislukte al.

11:52

Het gevaarte, met de toepasselijke naam Tin Can, heeft de Amerikaan bijna alleen gebouwd met materialen die bij de plaatselijke Home Depot bouwmarkt vandaan kwamen. Op 1 februari was de boot klaar, en nu ligt hij in San Fransisco, klaar om te gaan.

Vann is heel serieus over deze recordpoging. Hij houdt zelfs een blog bij over zijn bevindingen. Over zijn aankomende reis zegt hij: "Ik zou nu willen vertrekken. Ik voel mij klaar voor de klus. Het is nu al een avontuur." 

Niet de eerste
Deze poging is het vervolg op andere ambitieuze initiatieven. Vorige maand werd een race rond de wereld voor 10-voeters aangekondigd. In 1982 slaagde Tom McLean erin om met een boot van negen voet de Atlantische Oceaan over te steken in zeven weken. Drie weken later werd dit record verbroken in een boot die slechts een decimeter korter was. Als reactie daarop nam McLean een kettingzaag ter hande, maakte zijn boot twee voet korter en maakte nog een overtocht.

Tekst: José de Jong
Foto: David Vann

Last modified: 27 maart 2008
Sluiten