Nieuws

Tien olympische klassen bekend

Een belangrijke week vorige week tijdens de ISAF conferentie. Zou de 470 overleven of niet?

15:43

Iedere vier jaar na de Spelen, wordt er beslist over het materiaal voor de volgende Spelen. Deze keer spitste de discussie zich toe op de 470 voor vrouwen. Een groot contingent was voor vervanging van de boot die al sinds 1988 dienst doet. Met de 29er zouden de vrouwen immers net zo’n high performance boot in handen krijgen als de mannen met de 49er. Iets dat in de ogen van velen belangrijk is voor de aanwas van de jeugd en de aantrekkelijkheid van zeilen als televisiesport.

 

Een kwestie van timing

Toch werd uiteindelijk besloten nog minimaal één keer vast te houden aan het beproefde concept. Teo Ping Low, afgevaardigde van Singapore, verwoordde de mening van een krappe meerderheid het best: "We zijn niet tegen verandering, we zijn niet tegen het materiaal. We houden van het materiaal. Het is alleen een kwestie van timing. Op dit moment is de status quo minder destructief. Iedere verandering van materiaal is een nagel aan de doodskist van het vrouwenzeilen in Azië."

 

Het komt er op neer dat het voor veel landen simpelweg te duur is om het huidige materiaal te vervangen. Wel is met nadruk gezegd dat er na de spelen van 2012 in Londen serieus moet worden gekeken naar een nieuwe, aantrekkelijke vrouwenboot.

 

Elliott 6m

Het matchracen heeft intussen definitief zijn plaats gekregen op het olympische programma. In Londen zal worden geracet met de Elliott 6M. De Elliott vervangt in het programma de Yngling, de driepersoons vrouwenboot die stuurvrouw Mandy Mulder naar een zilveren plak stuurde in Qingdao. De Tornado was al eerder van het programma geschrapt, zodat tien klassen overblijven. Zes voor de mannen, vier voor de vrouwen:

 

·        Laser (Man)

·        Finn (Man)

·        470 (Man)

·        49er (Man)

·        RS:X (Man)

·        Star (Man)

·        Laser Radial (Vrouw)

·        470 (Vrouw)

·        Elliott 6m (Vrouw, matchracen)

·        RS:X (Vrouw)

 

 

Foto: ANP

Last modified: 17 november 2008
Sluiten