Nieuws

Thor Heyerdahl overleden

De Noorse ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl is op 87 jarige leeftijd overleden. Heyerdahl maakte naam met zijn ontdekkingsreizen, waarmee hij zijn eigen theorieën probeerde te bewijzen. Het meest bekend werd hij door zijn tocht in 1947 met de Kon-Tiki...

16:28

De Noorse ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl is op 87 jarige leeftijd overleden. Heyerdahl maakte naam met zijn ontdekkingsreizen, waarmee hij zijn eigen theorieën probeerde te bewijzen. Het meest bekend werd hij door zijn tocht in 1947 met de Kon-Tiki. Met het balsavlot wilde Heyerdahl aantonen dat volkeren uit Zuid Amerika al in de oudheid in staat waren Polynesië te bereiken.

Hoewel het vlot allerlei gebreken vertoonde bereikte de expeditie toch de Stille Zuidzee. Na 101 dagen landden ze op een van de eilanden in de Tuamaotu archipel. Over zijn reis met de Kon Tiki schreef Heyerdahl een boek dat een absolute bestseller werd. Tot op de dag van vandaag staat het ook bij veel zeilers in kast. Voor een documentaire over zijn reis ontving de Noor in 1952 een Oscar. Het vlot kreeg een plek in een aan de expeditie gewijd museum in Oslo.

In 1969 onderneemt Heyerdahl een nieuwe expeditie. Dit keer wil hij bewijzen dat de oude Egyptenaren naar Amerika zijn overgestoken. Het 18 meter lange vlot wordt uit uit papyrusstengels vervaardigd en krijgt de naam van de Egyptische god Ra. 56 Dagen na vertrek uit Marokko moet de expeditie door voortdurende stormen worden afgebroken. Een jaar later wordt een nieuwe poging ondernomen die wel slaagt. Na 57 dagen wordt het Caraibische eiland Barbados bereikt. Net als na de Kon Tiki onderneming kan Heyerdahl ook dit keer de officiële wetenschap niet overtuigen van zijn theorieën.

In de tachtiger en negentiger jaren leidt Heyerdahl archeologische expedities op de Maldiven, Paaseiland en in Peru. De laatste jaren van zijn leven woonde hij op Tenerife. Ook toen deed hij nog steeds onderzoek naar mogelijke connecties tussen oude volkeren aan beide zijden van de oceaan.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten