Nieuws

Texel weer omarmd door catamarans

Met ruim 500 catamarans aan de finish en 15.000 bezoekers op het strand is de ‘Zwitserleven Ronde om Texel’ wederom een succes te noemen. Zaterdag 7 juni om 10.00 uur startten de catamarans hun race om het eiland en 3 uur, 44 minuten en 44 seconden later zeilde de eerste catamaran weer over de lijn.

07:42

Het Nederlandse duo Xander Pols en Tjiddo Veenstra mochten de eer, net als vorig jaar, op zich nemen. Zij finishten als eerste met hun M20 door zeer dicht bij het strand te blijven. Hierdoor moesten ze tussen de golfbrekers overstag gaan. Het Zweedse duo Malmsjö en Johnsson wonnen de race op handicap. De tweede plaats was weer weggelegd voor de Nederlanders van der Meulen en Knol.


Linehonours voor de M20 | Foto Emmanuel Rey

Moeilijke start
De start verliep niet helemaal vlekkeloos. Vijf minuten voor de start zette het racecomité de zwarte vlag. Echter dit was een minuut te vroeg, waardoor de Nederlanders Wouter Samama en Paul Buyse met hun Extreme 20 te vroeg vertrokken. Diskwalificatie werd uitgesloten, omdat de vlag bepalend is. Later werden ze toch gediskwalificeerd door het afleggen van een foutieve route. Hierdoor werd hun de eerste plaats toch nog ontnomen en ging naar Pols en Veenstra. De sterke stroming voor het eiland deed vele andere catamarans ook te vroeg over de startlijn drijven.

Line honours
De kopgroep hield er in het eerste rak naar de vuurtoren verschillende tactieken op na. Dercksen en Bulkely vertrokken ongeveer honderd meter onder de groep die bij het startschip onder de kust wegging. De mannen gingen voor vrije wind en zetten die zeeslag door, terwijl Xander Pols en Tjiddo Veenstra langs het strand zeilden. Net als veel andere potentiële kandidaten voor de line honours en eindzege. Dercksen: "Toen we terugklapten en naar de voorste boten voeren, kruisten we er ongeveer 120 meter achterlangs. Op dat stuk hebben we dus verloren." Pols en Veenstra bleven dichtbij de kust. Pols: "We zijn direct boven de boot gestart en dan ben je weg. Vooral met deze M20. We hadden wat moeite met het stuk naar de VC, omdat we voorzichtig waren. Vorig jaar brak daar het zwaard. Onder spinnaker ging het weer goed." Het waren echter de Zweden Malmsjö en Johnsson, die met hun M20 als tweede de Waddenzee bereikten.
Niet alle deelnemers haalden op tijd de gate bij de vuurtoren. Tussen de zestig en zeventig boten keerden terug, waarvan een deel gelijktijdig met de eerste finishers aankwamen.


De nummers één en twee vlak voor de finish | Foto Ronde om Texel

De top vijf overall ziet er als volgt uit:
1. SWE – Malmsjö/Johnsson, M20
2. NED – Van der Meulen/Knol, F18 Capricorn
3. SWE – Marström/Petersson, M20
4. FRA – Mourniac/Citeau, F19 Hobie Tiger
5. FRA – Morvan/Vaireaux, F18

Het sponsor gevoel
Sponsor Zwitserleven heeft toegezegd nog zeker twee jaar de Ronde om Texel te zullen sponsoren en beloofde het evenement nog verder uit te bouwen en het veel publiciteit te gaan geven.

Openingsfoto: Lisa Wildeman

Last modified: 9 juni 2008
Sluiten