Nieuws

Test Comfortina 39

Henk Bezemer laat zijn licht schijnen over de Zweedse Comfortina 39.

11:39

De werf Comfortbåter in het Zuid-Zweedse Arvika heeft in zijn ruim dertigjarige bestaan niet veel verschillende typen op de markt gebracht, maar als ze dan weer iets nieuws te water laten, is het naar Zweedse begrippen uitzonderlijk eigentijds en het vermelden waard. Zo is de Comfortina 39 met haar bijna rechte boegje, lichte zeeg en sierlijke opbouw een moderne verschijning, terwijl de Scandinavische afkomst herkenbaar blijft.

 

De Comfortina 39 is een eigentijdse vertrekkersboot, die met zorg en kennis van zaken is gebouwd. Tot in de kleinste details klopt de afwerking. De kiel is uiterst degelijk bevestigd, zoals overigens de hele constructie van het jacht vertrouwen uitstraalt.

De boot zeilt hoog aan de wind en de bereikte snelheden bij licht weer zijn goed, maar niet uitzonderlijk. Persoonlijk zou ik als ik deze boot moest uitrusten voor een lange reis investeren in extra lichtweerzeilen. Daarmee kom je meestal niet uitzonderlijk hoog aan de wind, maar welke langeafstandzeiler zit daarop te wachten? Met een beetje kennis over routering en met de informatie die daarvoor nodig is, kom je met goede lichtweerzeilen met wat ruimere koersen en het comfort dat daarbij hoort, eerder aan.

Natuurlijk kunt u voor deze prijs ook een nieuwe vijftigvoeter aanschaffen. Maar Comfortbåtar beweegt zich niet op de wispelturige markt van de prijskrakers. Kwaliteit heeft nu eenmaal zijn prijs. Gezien de gedegen constructie en de afwerking van dit jacht is het de meerprijs alleszins waard.

 

Testers: Henk Bezemer en Hennie ten Dam

Foto’s en adviezen: Rob Bonte

 

 

Feiten en cijfers:

Ontwerp          Thomas Bern

Bouw   Comfortbåtar, Arvika, Zweden

 

Leverancier: Sail Centre Makkum / Yachting Denekamp / Comfortina Benelux, De Stienplaat 9, 8754 HE Makkum, tel.: 0515 23 23 55, fax.: 0515 23 24 99, site: www.yachtingdenekamp.nl, mail: info@yachtingdenekamp.nl

 

 

Lengte romp   11,86 m

Lengte waterlijn          10,88 m

Breedte romp 3,85 m

Diepgang standaardkiel         2,00 m

Waterverplaatsing      8,00 ton

Ballast kielgewicht      3100 kg (39%)

Aandewinds zeiloppervlak     91 m²

Bijgeleverde zeilen     Grootzeil en genua 3

ZeilmatenI       15,60 m

J          4,05 m

P         15,00 m

E         4,80 m

Motor   Volvo Penta Diesel D2-40 28 kW, saildrive

Inhoud brandstoftank             150 l

Inhoud watertank        2 x 189 l

Inhoud vuilwatertank   70 l

Douche           1

Hutten 3

Slaapplaatsen (max.) 5 (7)

Prijs vanaf       € 272.795,60 (inclusief btw)

Standaardluxeprijs     € 304.000 (inclusief btw)

 

Ontwerpcategorie CE . A (Oceaan, windkracht > 8 Beaufort, golfhoogte > 4 m)

 

De standaardluxeprijs is berekend ten behoeve van de prijsvergelijking. Hierbij zijn alle extra’s berekend, die een andere importeur bij de prijs in rekent. Vaak zijn de toevoegingen in uw ogen misbaar. U zult dus in de praktijk minder kwijt zijn dan onze standaardluxeprijsberekening aangeeft.

De Comfortina 39 wordt vrij compleet geleverd. Transport naar Nederland, optuigen en antifouling zijn srtandaard. Dat geldt ondermeer ook voor de vuilwatertank, horren, een in het dek verzonken buiskap, zeilhuik, log, dieptemeter, middenbolder en de leerbekleding van het stuurwiel.

De extra’s die in de Standaardluxeprijs verrekend zijn: Een GPS, een plotter, marifoon + antenne, verwarming, elektrische ankerlier, windset, stuurautomaat, acculader, driekleurentoplicht, dekverlichting, genua rolreefinrichting en een stereo CD-speler met vier luidsprekers.

*Gezien de schaarste aan teak en de omstandigheden waaronder wilde teak gewonnen  wordt, vermelden we noch bij de standaardvoorzieningen, noch bij de extra’s teakproducten.

 

 

Testomstandigheden:IJsselmeer, windkracht 3

m1bzsttskd74

Last modified: 3 april 2009
Sluiten