Nieuws

Team Timmermans wereldkampioen J-22

Tjarco Timmermans, Jurjen Feitsma, Fanny van Leeuwen en Ivan Peule zijn wereldkampioen in de J22-klasse geworden. Na een indrukwekkende serie 2-1-1-3-1-5-2 hoefde het viertal afgelopen vrijdag in de laatste race van het Gaastra Wereldkampioenschap J22 in Medemblik niet meer in actie te komen.

07:57

Tjarco Timmermans, Jurjen Feitsma, Fanny van Leeuwen en Ivan Peule zijn wereldkampioen in de J22-klasse geworden. Na een indrukwekkende serie 2-1-1-3-1-5-2 hoefde het viertal afgelopen vrijdag in de laatste race van het Gaastra Wereldkampioenschap J22 in Medemblik niet meer in actie te komen.


De nummers twee en drie van de gouden vloot streden tot en met de laatste meters. Het trio John den Engelsman, Sven Machielsen en Bram van Hooijdonk wist alsnog de achterstand op het team van Nic Bol weg te werken en pakte het zilver.
“Je zit vol adrenaline strak in je boot, dus je gelooft eerst nog niet dat je wereldkampioen bent,” aldus Ivan Peule na afloop. Pas nadat het felicitaties regende, drong het tot de kampioenen door.


Na de windstilte van donderdag, begon de vrijdag wederom met uitstel. Rond het middaguur klonk pas het eerste startschot. Het team Diederik Forma, Duncan Schaaf en Mark van Gelderen nam direct de leiding en wist die ook te behouden. Het team van Timmermans ging als vierde om de eerste bovenboei, maar finishte uiteindelijk in tweede positie. Dat resultaat bleek al genoeg voor de wereldtitel. De staande ovatie van het trio Forma sprak boekdelen. Van Gelderen: “Tjarco was een klasse apart. Ze hebben verdiend gewonnen.” Het gouden kwartet zeilt pas driekwart jaar samen, maar trainde dit seizoen wel alle weekenden. Volgens Fanny van Leeuwen is de teamgeest hun geheim: “En we zijn continu met de bootsnelheid bezig geweest.” Met een constante serie van 2-1-1-3-1-5-2-dns (did not start) waren zij absoluut de beste.


Gevecht om zilver
Voor John den Engelsman, wereldkampioen 2003 en tweede in 2004, en Nic Bol verliep de eerste dagwedstrijd minder glorieus. Bram van Hooijdonk, voordekker bij Den Engelsman: “We waren ervan overtuigd dat we naar rechts moesten, waar een grote, donkere wolk hing. Vervolgens kwam er een winddraaiing naar links en konden we bij de bovenboei bijna achteraan aansluiten.” Ook in het tweede kruisrak zaten de mannen verkeerd, dus bleef er niets anders over dan te gokken. “We zijn toen extreem naar rechts gegaan, maar dat pakte slecht uit,” aldus Van Hooijdonk Een 38ste plek was het resultaat.
Nic Bol en zijn bemanning deden het niet veel beter met een 30ste positie, dus lag de wedstrijd nog open. Die werd in de afsluitende race beslist. Van Hooijdonk: “De nummers twee tot en met tien lagen dichtbij elkaar. We moesten daarom hard varen.” Den Engelsman nam dan ook revanche en ging lange tijd aan de leiding. Pas aan het einde moest hij twee boten voor laten gaan. Nic Bol, Hajo Bijleveld, Dennis Goethals en Sander van der Borch werden achtste en zakten daardoor naar de derde plaats in het eindklassement.
Bol: “Natuurlijk is dat zuur, maar we zijn toch tevreden. Er zijn nog 82 teams die hadden willen staan, waar wij nu staan.” Volgens Mark van Gelderen, hij werd vierde met zijn team, was het zeker geen schande om achter deze drie te eindigen.


Vrouwenteam zesde
Ze zaten bijna te stuiteren van geluk bij het horen van hun eindklassering. Het enige Nederlandse vrouwenteam van Marijke Manuel, Lot van Hooijdonk, Bregje Lodewikus en Renske Verbeek eindigden op de zesde plaats overall. Ze varen pas twee maanden in deze samenstelling, dus de verrassing was groot. “Vooraf wilden we de gold fleet halen,” zegt Lot van Hooijdonk. “Volgens de trainer zit er veel potentie in ons team, dus ik vind het gaaf dat het er nu ook uitkomt,” voegt Marijke Manuel toe. “Het is leuk dat we constant hebben gevaren in zo’n sterk veld.” Met een serie van 4-14-4-15-7-(32)-9-9 klommen de vrouwen op de slotdag nog drie plekken in het klassement. Maar ook op de wal waren de meiden actief bij het wereldkampioenschap betrokken. Ze hadden allemaal een functie in de organisatie. “Bij dezen is het bewezen dat zeilen en organiseren toch prima samengaan,” aldus Manuel.


Gaastra WK Van maandag 4 tot en met vrijdag 8 juli 2005 vond in Medemblik het Gaastra WK J22 plaats. De vloot bestond uit 84 J22’s uit acht landen. De eerste twee dagen stonden in het teken van de kwalificatie voor de gouden en zilveren vloot. Vanwege het slechte weer bleven de boten op maandag in de haven, waardoor alleen de drie races van dinsdag telden. Voor sommige teams pakte dat ongunstig uit en andere profiteerden ervan en kwamen net wel in de eerste helft van het klassement terecht. Uiteindelijk konden acht van de veertien geplande races worden verzeild. De regerend wereldkampioen Alexander Cutler (BER) eindigde met zijn bemanning op de vijftiende plaats.


Top vijf eindklassement Gaastra WK J22:
1. NED – Timmermans/Feitsma/Van Leeuwen/Peule – 15 punten
2. NED – Den Engelsman/Machielsen/Van Hooijdonk – 38 punten
3. NED – Bol/Bijleveld/Goethals/Van der Borch – 41 punten
4. NED – Forma/Schaaf/Van Gelderen – 57 punten
5. NED – Bon/Jepma/Roos – 58 punten

Last modified: 7 september 2006
Sluiten