Nieuws

Team Just4Fun wint EK J-24

Albert Kooijman is dit weekeinde met zijn team Just 4 fun Europees kampioen J24 geworden. "We hebben eens goed gekeken wie die beker zoal hebben gewonnen en er staan namen op van Lawrie Smith (Whitbreadschipper) en Francisco de Angelis (America's Cup finalist). We verkeren dus in goed gezelschap!"...

11:44

“We hebben eens goed gekeken wie die beker zoal hebben gewonnen en er staan namen op van Lawrie Smith (Whitbreadschipper) en Francisco de Angelis (America’s Cup finalist). We verkeren dus in goed gezelschap!” Zegt een opgetogen Robbert Baggers, net terug uit Ierland, na het winnen van het Europees Kampioenschap J-24. Baggers was tacticus van het vijfkoppige Just4Fun-team van Albert Kooijman, dat in Dublin Bay een klinkende overwinning boekte met vijf eerste plaatsen in negen races. En dat in een veld van 53 boten.

Vlnr.: Robbert Baggers, Albert Kooijmanen, Fred Bulk, Mark Brouwer en Boris Bulk.
Het team Kooijman won eerder dit jaar het EK J-22 in Stavoren. Wat is het verschil tussen de 22 en de 24? “Behalve de letter J, àlles!” aldus Robbert Baggers. “De J-22 zeilt als een dinghy. J-24 is breder en logger, een uitgesproken kielboot. In de J-22 vaar je met z’n drieën; de 24 met z’n vijven. Ons team bestaat uit voordekker Boris Bulk, mastman Mark Brouwer (broer van Carolijn), grootzeil- en spi-trimmer Fred Bulk (pa van Boris), Albert als stuurman en ik als tacticus. Dat is dus ook typisch voor een kajuitjacht; iemand die alleen maar tactiek doet. Ik zeg welke kant we op moeten, hou het kompas, het weer en de stroom in de peiling. Albert concentreert zich helemaal op het sturen.”
“We zijn vorig jaar begonnen in de J-24 en ons doel is het Wereldkampioenschap volgend jaar, dat in Medemblik wordt gehouden. We vormen een goed team. Laten we wel zijn, we weten hoe we de mast erop moeten zetten en hoe we moeten trimmen. Zenuwen om vooraan te varen hebben we niet. Vorig jaar wonnen we het Nederlands Kampioenschap en werden we 4de op het EK. Dit jaar eindigden we als 2de op de Kieler Woche. Nu zijn we de eerste Nederlanders die het EK J-24 hebben gewonnen. In Dublin kregen we alle soorten wind gehad. Van lichtweer tot harde wind aan het slot waarbij zelf masten sneuvelden. Lastig was de stroom. We moesten een paar keer voorstrooms starten met de zwarte vlag. Maar het evenement was zeer goed georganiseerd door de Royal Irish Yachtclub. Een eerlijk kampioenschap!”
De serie van team Just4Fun: 1-1-6-1-1-16-3-2, goed voor 16 punten. Het Duitse team van Leif Tom Loose werd tweede met 36 punten. Het Italiaanse JdiF team (gesponsord door de Italiaanse Belastingdienst) eindigde op de 3de plaats, op 1 punt van de nummer 2.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten