Nieuws

Team Delft klaar voor Tour de France

Op vrijdag 27 juni liet Team Delft Challenge vanuit Frankrijk weten klaar te zijn voor de start van de Tour de France à la Voile 2008. In de maand juli legt de Mumm 30-vloot circa 920 nautische mijlen af langs de Atlantische en Middellandse Zeekust.

16:54

De VanUden-TU Delft-Van Oord ligt inmiddels gemeten en wel in het water van het Noord-Franse Duinkerken. Vanavond arriveren de laatste teamleden en aanstaande zondag gaat het zware zeilspektakel van start met de proloog en de eerste baanwedstrijd onder de kust (inshore). Maandagmiddag volgen nog twee of drie inshores en ’s avonds lijnen de deelnemers op voor de eerste offshore van 93 mijl naar Dieppe. Transat-zeiler Lucas Schröder vaart als navigator/tacticus mee.

“De zeilen zijn door de meting en op dit moment zijn ze bezig met de veiligheidskeuring”, rapporteerde stuurman Michiel van der Meulen vanuit Duinkerken. “De boten zelf doen ze steekproefsgewijs, dus dat betekent dat ze er nu een paar hebben gemeten. Als teams straks hard gaan, wordt hun Mumm er in Dieppe alsnog uitgehaald.” De voorbereidingen in het Nederlandse kamp verlopen soepel. Op vrijdagmorgen waren negen teamleden volop aan de slag. De overige acht komen in de loop van de dag aan. Van der Meulen: “Ik zit met Lucas de navigatie voor te bereiden. Het lijkt wisselvallig weer te worden, want boven de Golf van Biskaje ligt een hogedrukgebied en boven Duitsland ontwikkelt er zich eentje. Die houden de depressies tegen en dus wordt er weinig wind verwacht, maar het kan ‘alles of niets’ worden.”

Offshores moeten winst opleveren
Team VanUden-TU Delft-Van Oord heeft dit jaar een podiumplek voor ogen. Van der Meulen schat dat de grootste tegenstand van de Insa en Hec zal komen: “Maar er zijn ook nog wat nieuwkomers, die zeggen dat ze goed zijn. Is afwachten natuurlijk. Ik weet bovendien niet waar we zelf staan. In 2007 werden we zesde en hadden we vooral problemen met de offshores. We hopen daarmee nu juist de grote winst te pakken. We hebben Lucas erbij betrokken en we bereiden alles stapsgewijs voor. Verder werken we dit keer met een inshore en offshore crew. Dat is nieuw en ik denk dat daarin onze kracht zal zitten.”

Lucas Schröder: “Leuke uitdaging en goede leerervaring”
Solozeiler Lucas Schröder eindigde afgelopen oktober op de vijfde plaats in de Transat 6,50. Dat is tot dusver de beste Nederlandse prestatie in deze trans-Atlantische solorace. Nu stapt hij tijdens de Atlantische offshores als navigator/tacticus aan boord van de VanUden-TU Delft-Van Oord. “Dit is een mooie uitdaging, omdat je computers mee mag nemen en er meer navigatiemogelijkheden zijn. En het is een leuke ervaring om in een team te varen. Ik heb me de afgelopen drie dagen met mijn oude trainer Tanguy voorbereid. Hij heeft deze Tour al drie keer gevaren en gaat mij in een paar etappes coachen met een voor- en nabespreking.” Om de uitdagingen in kaart te brengen, deelde Schröder alle etappes op in strategische onderdelen: “Ik heb dus alle beslissende factoren als kusteffecten, stromingen en wat er gebeurt bij verschillende windrichtingen uiteen gezet. Zo ontstaat er een kader waarbinnen we tijdens de race kunnen beslissen. Ik bespreek dit ook vooraf met de rest, zodat iedereen in de wedstrijd zit en straks kan meedenken. Bovendien is het goed voor de motivatie.” Zelf denkt Schröder vanwege zijn offshore ervaring een toegevoegde waarde te kunnen leveren op het gebied van nachtzeilen: “Ik wil proberen dat we daarmee een slag kunnen slaan.”

Voor de Delftse studenten wordt het de vijfde keer dat ze een poging doen om het studentenklassement van de Franse zeilklassieker te winnen. In 2006 was het oude team er met een derde plek dichtbij.

Over de Tour de France à la Voile
De Tour de France à la Voile is een zware competitie van korte baan- en langeafstandsraces. De vloot van professionele, amateur- en studententeams legt gedurende de maand juli ruim 900 zeemijlen af. De deelnemers varen vanaf Duinkerken in tien etappes door het Kanaal, de Golf van Biskaje en de Middellandse Zee naar de finishplaats Hyères. Drie daarvan zijn langer dan 180 mijl. De eerste zes offshores brengt het wedstrijdveld langs de Atlantische kust naar Royan. Daar gaan de schepen op transport naar Saint-Cyprien aan de Middellandse Zee voor het tweede deel van de Tour de France à la Voile. De finish is op 24 juli in Hyeres.

Tekst: Diana Bogaards

Last modified: 27 juni 2008
Sluiten