Nieuws

Team Bouscholte valt Noordzeerecord aan

Hans Bouscholte staat met zijn ploeggenoten klaar om de Noordzee over te steken in een recordtijd. Bouscholte zal met drie zeilers de oversteek wagen: Dick Kampscheur, Piet -America's Cup- van Nieuwenhuyzen en Ruurd van Wieren. Het team vertrekt alleen als de omstandigheden optimaal zijn.

10:24

Hans Bouscholte staat met zijn ploeggenoten klaar om de Noordzee over te steken in een recordtijd. Bouscholte zal met drie zeilers de oversteek wagen: Dick Kampscheur, Piet -America’s Cup- van Nieuwenhuyzen en Ruurd van Wieren. Het team vertrekt alleen als de omstandigheden optimaal zijn.

Dat betekent een stabiele zuidwesten- of noordwestenwind, kracht vijf tot zes, en weinig golfslag. De streeftijd wordt 7 uur en 59 minuten. Daarvoor moet de gemiddelde snelheid boven de 13,6 knopen liggen.

Het team zal met de Sailing One 25 catamaran het bestaande record aanvallen. Dat staat op naam van Tim Klijn en Jaap Kriele. In 1998 hadden zij 7 uur en 59 minuten nodig om het traject Lowestoft–Zandvoort op een surfplank af te leggen.

De Sailing One 25 is een open catamaran is 7,65 meter lang, 4,40 meter breed en steekt 1,20 meter diep. Speciaal voor deze uitdaging is er een stijvere mast van 12,5 meter op gezet. Het onderwaterschip is gladder gemaakt, de profielen van de roerbladen zijn iets veranderd en de boot is voorzien van nieuwe zeilen. Het grootzeil heeft een oppervlakte van 38 vierkante meter en de spinnaker 53. Dit alles moet de bootsnelheid flink vergroten.

De cat ligt al een aantal dagen in IJmuiden, klaar voor de aanbrengtocht naar Lowestoft. De afgelopen dagen lieten de weesomstandigheden een vlotte en veilige oversteek niet toe, maar het ziet er naar uit dat dat op korte termijn veranderd. Vrijdag lijkt een goed moment. Een uitloper van het hogedrukgebied boven het Iberisch Schiereiland zorgt voor een zuidelijke stroming. Zondag is de wind vermoedelijk naar het noordwesten gedraait, een goede hoek voor een recorpoging.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten