Nieuws

Sydney to Hobart: supermaxi’s gaan voor line honours

In de haven van Sydney verzamelen zich de deelnemers aan een van de meest aansprekende offshore zeilraces, de Rolex Sydney to Hobart Yacht Race. Onder de 118 ingeschreven jachten zijn drie supermaxi's. Nicorette (90 voet), Skandia (98 voet) en Konica Minolta (98 voet) verschijnen aan de startlijn met slechts één doel: line honours en daarmee een vermelding in de volumineuze geschiedenisboeken van de roemruchte race, die dit jaar zijn 60e editie beleeft. Even voorstellen...

13:02

In de haven van Sydney verzamelen zich de deelnemers aan een van de meest aansprekende offshore zeilraces, de Rolex Sydney to Hobart Yacht Race. Onder de 118 ingeschreven jachten zijn drie supermaxi’s. Nicorette (90 voet), Skandia (98 voet) en Konica Minolta (98 voet) verschijnen aan de startlijn met slechts één doel: line honours en daarmee een vermelding in de volumineuze geschiedenisboeken van de roemruchte race, die dit jaar zijn 60e editie beleeft. Even voorstellen…


In geen 10 jaar bracht de start van de Rolex Sydney to Hobart Yacht Race zoveel boten aan de start. Op tweede kerstdag, ook wel boxing day genoemd, zullen 118 boten koers zetten naar het eiland Tasmanië, 630 mijl zuidelijker. Veel boten doen meer dan eens mee, zoals Bacardi, een 44-voets Doug Peterson ontwerp, dat dit jaar voor de 24ste keer aan de start verschijnt.


Skandia (www.wildthingyachting.com.au)
Maar meedoen is niet voor iedereen belangrijker dan winnen. Drie teams hebben hun zinnen gezet op de snelste tijd, line honours.
De 98-voeter Skandia zeilde vorig jaar als eerste over de finishlijn bij Hobart. De Australische eigenaar en schipper Grant Wharington lanceerde deze boot in het najaar van 2003. De door Don Jones getekende maxi is ontworpen om net binnen de handicapregel te vallen van de Sydney to Hobart. Geen waterballast, maar een swingkiel helpt de 20 koppige bemanning de boot overeind te houden. Opvallend is ook het zeilplan, met een lange giek van 12 meter.


Konica Minolta (www.bakewell-white.com)
Konica Minolta
was vorig jaar de grootste concurrent van Skandia. De eveneens 98 voet lange maxi, toen nog Zana geheten, finishte slechts 14 minuten en 24 seconden na Skandia. De Nieuw-Zeelandse eigenaar en schipper Stewart Thwaites en zijn bemanning lieten het in de laatste mijlen liggen. Dit jaar zal de met waterballasttanks en vaste kiel uitgeruste maxi alles op alles zetten om aartsvijand Skandia het nakijken te geven.

Konica Minolta (www.bakewell-white.com)
De derde super maxi is de 90-voeter Nicorette, ontworpen door het Nederlandse ontwerpduo Alexander Simonis en Maarten Voogd. De twee zijn ook verantwoordelijk voor de populaire MaxFun 25 en MaxFun 35. Noorse eigenaar Ludde Ingvall bedacht pas in de loop van dit jaar dat zijn oude Nicorrete aan vervanging toe was. Er moest een nieuwe, ultramoderne supermaxi komen. Voorwaarde was dat de nieuwe Nicorette in december klaar zou zijn om aan de Sydney to Hobart mee te doen. Daarop startte het team de actie ’90 feet in 90 days’.

Nicorette (www.simonis.com)
Om tijd en geld te besparen werd besloten bij Boatspeed in Sydney een nieuwe romp te bouwen en daar het dek van de bestaande, 10 voet kortere romp op te lamineren. De tewaterlating werd gepland ergens in oktober, maar dat bleek te ambitieus. Pas eind november ging de nieuwe boot te water. De 8500 kg zware kiel was net daarvoor afgeleverd. De mast werd per helikopter naar de werf gebracht.


De mast van Nicorette werd per helikopter aangeleverd. (www.bigboatracing.com)
Het ziet er naar uit dat Nicorette precies op tijd klaar is. Deze maand heeft het team gebruikt voor proefvaarten, de resultaten zijn naar verluidt veelbelovend. Opvallend aan het ontwerp is de onderwaterconfiguratie. De maxi is uitgerust met het Triple Moving Foil systeem, ofwel met drie beweegbare profielen: een achterlijk roerblad, een kantelkiel en een voorlijk roerblad. Simonis en Voogd kozen voor deze oplossing om de drift te beperken waaraan de boot onderhevig is als de kantelkiel liefst 50-60° graden naar loef is getrimd.

Nicorette (www.bigboatracing.com)
De Rolex Sydney to Hobart Yacht Race start op zondag 26 december om 03:00 uur Nederlandse tijd en is uitstekend te volgen via
http://rolexsydneyhobart.com.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten