Nieuws

Surfer Dorian van Rijsselberghe neemt afstand op WK

Dorian van Rijsselberghe is hard op weg naar zijn eerste wereldtitel in de olympische RS:X-klasse. In Perth nam hij donderdag afstand van zijn naaste concurrenten.

14:48

Donderdag 15 december 2011.

De Texelaar gaat aan de leiding met 14 punten. Op de tweede plaats staat nu Piotr Myszka uit Polen met 20 punten en op een derde plaats volgt Nimrod Mashich uit Israël met 23 punten. Er volgen nog twee cruciale wedstrijden in de gold fleet op zaterdag 17 december voordat om de wereldtitel gestreden gaat worden op zondag 18 december.

De Flying Dutchman kwam als een van de eersten aan op het strand van Fremantle, met een grote grijns. “De windvlagen en de windrichting waren heel verschillend. Ik kreeg elke keer op het juiste moment de laatste kans om goed naar die bovenboei te komen. ‘Luck beats skill’ noemen ze dat. Vandaag heb ik Nimrod Mashich elke keer achter me kunnen houden. Ik sta nu zes punten voor. Ik ben los, maar ik ben er nog lang niet. Een slechte race en ik lig er weer uit.”

Coach Aaron McIntosh complimenteerde zijn pupil. “Hij is goed in dit complexe weer. Als de omstandigheden eendimensionaal zijn is het eenvoudiger. Maar juist in deze omstandigheden laat hij zien ook dit aspect te beheersen. Hij heeft eigenlijk geen zwakke plekken. Maar we kunnen ons op alle vlakken nog wel verbeteren.”

De twee Laserzeilers van de Delta Lloyd Kernploeg, Rutger van Schaardenburg en Roelof Bouwmeester staan nog niet in de top tien. Rutger van Schaardenburg staat er het beste voor op een 13de plaats. Wil hij de nationale selectie in zijn voordeel beslissen dan moet hij zicht houden op een eindklassering bij de top acht landen. En daarvoor moet de inwoner van Scheveningen zich eigenlijk plaatsen voor de laatste medalrace op zondag 18 december met de beste tien van de ranglijst.

Op het moment staat Van Schaardenburg op ‘tiende land’ in de geschoonde ranglijst op de 13de plaats. Zaterdag volgen de laatste twee races met de gold fleet (52 zeilers) om te bepalen wie zich voor de medalrace (beste 10 zeilers) kwalificeert.

Het zit de Laserzeiler tijdens dit WK niet mee want hij verloor een protest aangespannen door de Fransman Jean Baptiste Bernaz die tiende staat. Als gevolg daarvan heeft Van Schaardenburg nu een gediskwalificeerd (DSQ) staan als aftrekwedstrijd. Het protest heeft hem geen plekken in de ranglijst gekost alleen vier punten.

“De afgelopen dagen zijn een beetje van hetzelfde. Ik start niet goed, maar eenmaal na de eerste bovenboei, als ik de slechte start enigszins te boven ben, ga ik heel goed door het veld. Ik ga heel hard en zeil goed, maak de juiste keuzes. Maar die starts zijn het zwakke punt. In de gold fleet van de Laserklasse is er ook niet zoiets als een redelijke start. Hij is perfect of hij is slecht. En na een niet perfecte start ben je de controle kwijt. Dat is fataal op dat moment.”

Morgen hebben Van Schaardenburg en zijn teamgenoot en tegenstander Bouwmeester (21ste) een rustdag.

“Opladen en zaterdag de medalrace halen. Het is niet zo lastig, want twee keer heel goed starten moet genoeg zijn, de rest gaat heel goed. De strategie is duidelijk, de uitvoering moet goed zijn. Maar het worden hele spannende races."

Mandy Mulder, Merel Witteveen en Annemiek Bekkering zijn zevende geworden in de matchrace klasse. Ze werden in de kwart finale uitgeschakeld door de Engelsen en verloren in de strijd om de plaatsen 5 tot en met 8 van het Zweedse team van Anne Kjellberg en wonnen van het Australische team van Olivia Price. Daarmee eindigde het Nederlandse trio op een zevende plaats.

“We hadden die vijfde plaats verdiend als je naar onze voorrondes kijkt. We zeilden heel goed in de eerste helft van dit kampioenschap. Dan wil je meer. Wij zijn blij dat we bij de top horen en blij dat we het land geplaatst hebben. Maar we kwamen net wat te kort, "aldus Mandy Mulder.

EvS

Fotografie Richard Langdon

Last modified: 16 december 2011
Sluiten