Nieuws

Succesvol voorproefje Mini Transat

De Nederlander Robert Rosen Jacobson is eind augustus vijfde geworden in de Mini Transat race. Hij legde de 2700 mijl Frankrijk-Azoren-Frankrijk af in 14 dagen en 17 uur.

12:48

De 55-jarige solozeiler voer de race als voorbereiding op de Mini Transat 2011 naar Brazilië, die in september volgend jaar van start gaat.

Walvis

De heenreis van Sables d’Olonne in Frankrijk naar Horta op de Azoren werd gekenmerkt door licht weer en obstakels, maar verliep desondanks zonder problemen. De 55-jarige Rosen Jacobson raakte met zijn Pogo2 NED 602 vast in een groot visnet en voer tot driemaal toe op een walvis. Geen van de aanvaringen had schade tot gevolg. Rosen Jacobson finishte na 1300 mijl zeilen in 7 dagen en 15 uur.

 

Terug

De race terug naar Frankrijk werd beïnvloed door het Azorenhoog, een permanent hogedrukgebied dat verder naar het noorden geschoven was. In het lichte weer voeren de deelnemers eerst een dag in noordelijke richting, alvorens met voldoende wind oostelijk kon worden gezeild. Rosen Jacobson lag de eerste anderhalve dag op kop. Na twee dagen kwam er harde wind van windkracht zeven en hoger en werd hard varen erg lastig door de ontstane korte golven. Uiteindelijk voer Rosen Jacobson op een stabiele vierde positie op 20 mijl achter de nummers twee en drie, die steeds zeer dicht bij elkaar zeilden en was er een veilige afstand van 25 mijl op nummer vijf.

 

De ochtend na deze harde wind ontmoette Rosen Jacobson het begeleidingsvaartuig Max Havelaar, een Open 60. Een uniek moment op de Atlantische Oceaan waarvan spectaculaire foto’s zijn gemaakt.

 

Averij

Op 300 mijl van de finish brak in een tweede storm in de Golf van Biskaje de boegspriet van NED 602. Zonder het zeil op de boegspriet liep de bootsnelheid aanzienlijk terug en zakte Rosen Jacobson een plaats in het klassement. Hij finishte als vijfde in Les Sables d’Olonne. “Het enthousiasme in de Vendee-Globe haven was groot. Boten begeleidden je vanaf mijlen uit de kust de haven binnen”, verteld Rosen Jacobson. “Op de oever juichten, riepen en zongen massa’s mensen. Deze sport leeft in Frankrijk enorm. Dat is het bijzondere aan het Mini Transat-zeilen.”

 

Tekst: Robert Rosen Jacobsen/Marinus van Sijdenborgh

Foto’s: NED 602

Last modified: 10 september 2010
Sluiten