Nieuws

Strontrace en Beurtveer sober van start

De Strontrace en Beurtveer zijn gisteren sober van start gegaan vanwege het overlijden van Prins Claus. Uit piëteit werd er dit jaar in kiellinie uitgevaren uit de haven van Workum.

10:39

De Strontrace en Beurtveer zijn gisteren sober van start gegaan vanwege het overlijden van Prins Claus. Uit piëteit werd er dit jaar in kiellinie uitgevaren uit de haven van Workum. Eerst de lichte strontschepen, daarna de zware strontschepen, dan de beurtveerschepen en vervolgens de visserijschepen. Bij het passeren van het torentje van Reid brachten de schippers een eregroet met het half hijsen van de fok.
Buiten Workum begon de wedstrijd. Sommige schepen koersten naar Medemblik, anderen naar Lemmer. De schippers mogen zelf hun route kiezen. In het begin van de avond liepen twee skûtsjes vast in de buurt van Enkhuizen. Zij moesten vlot getrokken worden. Vandaag zullen alle schepen van 12.00 tot 15.00 uur stilliggen uit eerbetoon aan Claus. Daarna wordt de wedstrijd hervat.
Het weer is bepalend voor de route. Gisteren stond er een frisse bries uit het zuidwesten. Vandaag en morgen is er overwegend wind uit oostelijke richtingen. Een belangrijk moment in de wedstrijd zal de verwachte winddraaiing worden naar west tot noordwest. Niet alleen de winddraaiing kan een rol spelen maar ook de nachtelijke stremmingen op de ringvaart door het verslepen van een megajacht en het lossen van bouwmaterialen voor de HSL bij Nieuwe Wetering zijn factoren waar rekening mee gehouden moet worden. In de loop van de week worden de schepen weer in Workum verwacht.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten