Nieuws

Stormwaarschuwing voor MacArthur

Ellen MacArthur, onderweg om als snelste solo rond de wereld te zeilen, had het even moeilijk. Ze ligt weliswaar ruim drie dagen voor op het record van Francis Joyon, maar het weer maakte het haar de afgelopen drie dagen zwaar. Ellen: "De laatste drie dagen zijn ongetwijfeld de zwaarste van mijn carrière. Nog niet eerder heb ik wind meegemaakt die zo onstabiel, agressief en onvoorspelbaar is."

16:18

(Foto: Benoit Stichelbaut / DPPI / Offshore Challenges)
Ellen MacArthur, onderweg om als snelste solo rond de wereld te zeilen, had het even moeilijk. Ze ligt weliswaar ruim drie dagen voor op het record van Francis Joyon, maar het weer maakte het haar de afgelopen drie dagen zwaar. Ellen: “De laatste drie dagen zijn ongetwijfeld de zwaarste van mijn carrière. Nog niet eerder heb ik wind meegemaakt die zo onstabiel, agressief en onvoorspelbaar is.”


Ellen: “Mijn lichaam werd grenzeloos gestraft, ik heb geschreeuwd naar de golven. Ik weet zeker dat ik nog nooit in mijn hele leven zo vermoeid ben geweest.”
Inmiddels is de weerssituatie verbeterd. De wind waait constant en Ellen heeft even tijd om bij te komen. Maar lang zal dat niet duren. “De komende 24 uur zal de situatie weer verslechteren. Ik zou willen dat ik wat meer tijd had om te herstellen.”
Ellen zal in de loop van de nacht een koufront passeren van een depressie ten zuidwesten van haar. De barometer valt snel en het waait 25 knopen uit het noordwesten. Vannacht neemt de golfhoogte toe tot 9 meter en het zal langdurig tussen de 35 en 40 knopen waaien, met af en toe vlagen van 50 knopen. Morgen, tegen het eind van de middag, neemt de wind naar verwachting weer af en dreigt de Britse in variabele condities verzeild te raken.


“Het probleem is dat als we het front gepasseerd zijn, de zuidelijke wind onstabiel zal zijn. Hopelijk wordt het niet zo slecht als de laatste keer. Ik moet er gewoon van dag tot dag mee leren leven en hopen dat we het er relatief goed vanaf brengen.”


Met nog 2600 mijl te gaan tot Kaap Hoorn, is Ellen bijna op de helft van de afstand van Nieuw-Zeeland en de beruchte kaap. 


Huidige positie: 50 49 S / 139 09 W (2600 mijl W van Kaap Hoorn)
Gemiddelde bootsnelheid: 21,87 knopen (heading oostnoordoost)
Ware windsnelheid: 25,4 knopen (NW)
Watertemperatuur: 10,3 graden Celsius
Tot nu toe gezeild: 16.354 mijl met een gemiddelde snelheid 17,5 knopen

Last modified: 4 september 2007
Sluiten