Nieuws

Stamm wint ook derde, loodzware etappe

Gisteravond, om 23:30 Nederlandse tijd, voer de Zwitserse solozeiler Bernard Stamm over de finishli…

11:36

Stamm zwaait naar de menigte op de kade (Foto: Roy Riley Marinepics)
Gisteravond, om 23:30 Nederlandse tijd, voer de Zwitserse solozeiler Bernard Stamm over de finishlijn voor de kust van Tauranga, Nieuw Zeeland, om ook de derde etappe van Around Alone te winnen. De laatste loodjes waren het zwaarst.


25 Dagen, 12 uur, 24 minuten en 43 seconden had de bikkelharde Zwitser nodig om de bijna 7000 zeemijlen van Kaapstad naar Nieuw Zeeland te overbruggen. Vlak na de start nam Stamm de leiding en gaf die niet meer uit handen. Het was een wilde tocht met snelheden tot 30 knopen en daggemiddelden van tegen de 400 mijl. En hoewel Stamm er na de finish ondanks 36 uur zonder slaap er nog opmerkelijk fris uitzag, had zijn boot duidelijk meer te leiden gehad. Grote delen van de romp van zijn Bobst Group Armor Lux waren ge-delamineerd, de zeilen op veel plaatsen gescheurd, de stuurinrichting zag er uit als een spinnenweb en de net na de finish afgebroken helmstok lag hulpeloos in het gangboord.

De oversteek over de Zuidelijke Oceaan was zwaar, maar het venijn zat hem in de staart. Terwijl concurrent voor de winst Thierry Dubois op de Tasmanzee, tussen Nieuw Zeeland en het Australische continent, vastzat in een hoog, ronde Stamm Kaap Reinga, op de noordpunt van het Noorder-Eiland. ‘De wind pikte op tot 45 knoop en het werd aandewind hakken naar de finish’, vertelt Stamm. ‘De golven waren steil en gevaarlijk. Ik moest op een gegeven moment de boot stoppen en bijliggen om de stuurinrichting te repareren, terwijl mijn boot naar lagerwal verleierde. Ook scheurde mijn grootzeil.


Op de vraag hoe hij al die tijd de moed erin wist te houden, was zijn antwoord simpel: ‘De snelheid van Thierry, Graham en de rest hield me gemotiveerd.’

Last modified: 4 september 2007
Sluiten