Nieuws

Stamm wint, Golding geeft op

Mike Golding arriveerde op vrijdagavond in Kaapstad om zijn passagier Alex Thomson af te zetten en zich te beraden op zijn deelname aan de Vellux 5 Oceans, na de breuk van zijn mast. Zijn conclusie: "Het was een moeilijke beslissing, maar ik trek me terug uit de race."

14:01

Mike Golding en Alex Thomson naderen de Zuid-Afrikaanse havenstad onder noodtuig. (Foto: World Wide Images / Velux)
Mike Golding arriveerde op vrijdagavond in Kaapstad om zijn passagier Alex Thomson af te zetten en zich te beraden op zijn deelname aan de Vellux 5 Oceans, na de breuk van zijn mast. Zijn conclusie: “Het was een moeilijke beslissing, maar ik trek me terug uit de race.”


Vanochtend belde Golding met racedirecteur David Adams om hem van zijn terugtrekking op de hoogte te stellen. De tijdsdruk en de kosten zijn Goldings voornaamste beweegredenen, net als veiligheid. De Britse schipper ziet het niet zitten om in zijn eentje, zonder andere deelnemers om zich heen, de oceaanoversteek van Kaapstad naar Fremantle te zeilen.


Drama
Zijn beslissing is de zoveelste aderlating voor het evenement. Eerder lukte het Graham Dalton niet om op tijd zijn boot en sponsoring op orde te krijgen en aan de start te verschijnen. Terwijl de rest van het deelnemersveld al een week onderweg was, maakte hij vanaf zijn boot in startplaats Bilbao bekend niet mee te doen.
Anderhalve week geleden moest Alex Thomson zijn boot wegens ernstige kantelkielproblemen op zee achterlaten en aan boord stappen bij zijn redder Mike Golding. Twee dagen later brak Golding het zijn mast, waarna hij zeil zette naar Kaapstad. Daar maakte hij nu zijn terugtrekking bekend.


Alex Thomson kust het havenhout in Kaapstad. (Foto: World Wide Images / Velux)
Adams weet deze serie ongelukken handig uit te leggen. “Dit evenement heeft een historie vol drama en incidenten, daarom is het ook de ultieme solo-uitdaging.” Toch kan hij moeilijk verbloemen dat race aan aantrekkelijkheid inboet. Het deelnemersveld is teruggebracht van acht naar vijf solozeilers. Golding en Thomson waren vooraf de enigen die het Bernard Stamm moeilijk zouden kunnen maken.


Eer en glorie
Stamm finishte vanochtend als eerste bij Fremantle, met een voorsprong van bijna 1000 mijl op nummer twee Kojiro Shiraishi. Stamm’s prestatie dreigt overschaduwd te worden door de drama’s die deze race nu al rijk is. Toch verdient de Zwitser eer en glorie. Hij was het die de zware storm, die daags na de start de vloot uiteen sloeg, in zijn voordeel wist uit te leggen. Als hij de boel heel weet te houden tijdens de komende etappe’s staat niets zijn eindoverwinning in de weg. Overigens is de start van de etappe Fremantle-Norfolk (VS) een week verschoven naar 14 januari.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten