Nieuws

Staatssecretaris Van Gennip draagt 1000ste Randmeer over

Tijdens een werkbezoek aan Jachtwerf Heeg heeft staatssecretaris Karien van Gennip de 1000ste Randmeer overhandigd aan Oswald Schwirtz.

15:34

Staatssecretaris Van Gennip draagt de Randmeer met het zeilnummer 1000 over aan Oswalt Schwirtz. In het midden Gerke Gerritsma van Jachtwerf Heeg. (Foto: Richard de Jonge)
Tijdens een werkbezoek aan Jachtwerf Heeg heeft staatssecretaris Karien van Gennip de 1000ste Randmeer overhandigd aan Oswald Schwirtz.


De Randmeer is de belangrijkste boot die Jachtwerf Heeg bouwt. Het is een kielmidzwaard boot, naar een ontwerp van E.G. van de Stadt. Hij kwam eind jaren vijftig voort uit een ontwerpwedstrijd die de bond uitschreef. Het moest een wedstrijdjacht zijn, geschikt voor de Randmeren en tevens bruikbaar voor toeren. Het ontwerp van Van de Stadt bleek snel te zijn en zelfs met opgehaalde zwaard nog behoorlijk hoog te zeilen. Met een scherp voorschip en flinke zeeg had het fraaie ‘scheepse’ lijnen.
De Randmeer bracht het tot wedstrijdklasse. Sinds 1964 bouwt Jachtwerf Heeg de boot, waarvan in de jaren negentig vier versies ontstonden. De Classic, de Advance, de Touring en de Limited Edition.
De belangrijkste maten zijn 6,50 (lwl 5,50) x 2,10 x 1,30. Zeiloppervlak grootzeil: 11.4 m², genua 7.7 m².
Website klassenorganisatie: www.rko.nl. Werf: www.jachtwerf-heeg.nl

Last modified: 4 september 2007
Sluiten