Het is in Nederland uniek dat een kind van deze leeftijd alleen de wereld intrekt. Dat komt door onze Leerplichtwet. Van vijf tot zestien jaar moet iedereen naar school. Van zestien tot achttien jaar mag je alleen van school mits je een diploma hebt. Laura is dertien en dus leerplichtig.
Wereldschool
Ouders die met hun leerplichtige kinderen een lange reis willen maken, kunnen hun kinderen zelf les geven. Dit kan met behulp van een pakket van de Wereldschool. Laura wil tijdens haar reis via deze Wereldschool onderwijs gaan volgen. Zo wil de zeezeilster zich voorbereiden op het havo-eindexamen. Laura is een slimme leerling. Ze zegt zelf: “Ik heb nooit hard hoeven leren, ik haal altijd wel goede cijfers.”
Leerplichtambtenaar
In juli diende de vader van Laura een verzoek in bij de leerplichtambtenaar van de gemeente Wijk bij Duurstede om Laura voor twee jaar vrij te stellen van de onderwijsplicht. De ambtenaar heeft aangegeven dat de Wereldschool niet kan worden gezien als een school. Laura krijgt geen vrijstelling. Het probleem is namelijk dat Laura alleen reist en zichzelf geen les mag geven, dat moet gebeuren door een volwassene, in samenwerking met een onderwijsinstelling, zoals de Wereldschool.
Tot aan de regering
Inmiddels heeft zelfs de regering zich al met de wereldreis bemoeid. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat via de media aan de leerplichtambtenaar van Laura’s gemeente weten wat al lang bekend was: Laura mag zichzelf geen lesgeven.
Niets doen
Totdat Laura daadwerkelijk aan het spijbelen is, kan geen enkele ambtenaar iets doen aan haar vertrek. Pas als ze niet in de klas verschijnt op 31 augustus (de dag voor haar vertrek), zal de leerplichtambtenaar actie kunnen ondernemen. Eerst moet de school bij de gemeente melding doen van verzuim. De gemeente maakt vervolgens een proces verbaal op dat naar het Openbaar Ministerie wordt gestuurd. Een afschrift daarvan gaat naar de Raad voor de Kinderbescherming.
Straf of terughalen
De vraag is wat er zal gebeuren als Laura voor IJmuiden een westelijke koers uitzet en net zo lang doorvaart tot ze terug is op hetzelfde punt. Volgens de Richtlijn voor strafrechtelijke aanpak schoolverzuim wordt er onderscheid gemaakt tussen ‘absoluut verzuim’ en ‘relatief verzuim’. Het onderscheid bestaat uit het wel of niet ingeschreven staan bij een school. Bij absoluut verzuim, als Laura bij geen enkele school is ingeschreven, is de eis van het Openbaar Ministerie bij de eerste keer een boete minimaal 250 euro. Bij herhaling wordt het bedrag elke keer verdubbeld (+100%) en kan er een week gevangenisstraf worden opgelegd aan één van de ouders.
De Raad voor de Kinderbescherming is een onderzoek gestart naar de ouders van Laura. Dat onderzoek loopt nog maar zal vóór de geplande vertrekdatum van 1 september afgerond zijn. De Raad kan aan de rechter vragen om een gezinsvoogd aan te stellen, die het ouderlijke gezag overneemt. Deze voogd heeft dan zeggenschap over Laura’s doen en laten en kan de reis verbieden.
In een reactie geeft de Raad voor de Kinderbescherming aan dat het terughalen van Laura van zee zeer onwaarschijnlijk is.
Foto: Royal Marine
Last modified: 14 augustus 2009