Nieuws

Spectaculaire finish Volvo Ocean Race

Nederlands-Spaans succes in de Volvo Ocean Race. Telefonica Blue wint de etappe in de spectaculairste finish die de race ooit heeft gezien.

10:38

Tot vlak voor de finish streden vier boten om de prijzen. Bouwe Bekking was met Telefonica Blue uiteindelijk de sterkste, al ging dat niet vanzelf:

"Alle opwinding zat in de laatste vijftig mijl. Visnetten ontwijken, zigzaggen rond sleepboten, honderden beroepsvaarders en de wind die varieerde van 20 knopen tot nul."

 

De vier boten – Telefonica Blue, Puma, Ericsson 3 en Ericsson 4 – finishten binnen twintig minuten van elkaar.  Ericsson 4 leidde tot een dag voor de finish, met een voorsprong van meer dan dertig mijl. Torben Grael, schipper van de leider in het algemeen klassement, bleef er filosofisch onder:

"De realiteit is dat alles kon gebeuren en dat deed het dan ook. Dat is racen, soms win je, soms verlies je. We zijn een beetje teleurgesteld dat we zo kort finishten en toch maar vierde zijn. Aan de andere kant is het een redelijk resultaat, we waren de eerste door de gate en vierde overall, dus dat is niet zo slecht."

 

In ieder geval bleek dat stalorders, zoals die in de Formule 1 gemeengoed zijn, in het zeilen niet voorkomen. Ericsson 3, het tweede Ericssonteam, stak zijn neus voor hun leidende teammaats over de lijn en snoepte wat punten van ze af. Of dat consequenties zal hebben als aan het eind van de race de balans wordt opgemaakt, zullen we moeten afwachten.

 

Puma schipper Ken Read, tweede in deze etappe, weet tenslotte goed over te brengen hoe spectaculair de laatste mijlen van de etappe Cochin – Singapore wel niet waren:

"De leiding in de wedstrijd wisselde meer dan ik me voor kan stellen. We waren een aantal keer stijf vierde. We waren een aantal keer duidelijk aan het winnen. We hebben meer vissersboten en schepen gezien dan één van ons ooit eerder heeft gezien. We misten ontelbare keren op het nippertje boomstammen, bundels touw en andere rotzooi. We moesten naar de kiel duiken om er een boom vanaf te halen. Niemand op de boot herinnert zich wanneer hij voor het laatst gegeten of geslapen heeft. Laat me denken, nog iets vergeten?"

 

Delta Lloyd, rondvarend met een kapotte kielbevestiging, wordt vroeg in de ochtend van de 24ste verwacht.


Foto: Volvo Ocean Race

Last modified: 23 december 2008
Sluiten