Nieuws

Spa doorbraak Coster-Bros

Vrijdag bijltjes dag in Medemblik, waar de harde wind tientallen masten kapte in het Spa Regattaveld. Zo ook die van Starveteranen Mark Neeleman en Jos Schrier. De stuurboord trimlijn van het bakstag brak en toen was er geen houden meer. De mast knapte. Daarmee verspeelde het team ook de koppositie in het klassement.
De broers Sven en Kalle Coster behielden in de 470 klasse wel de leiding. Sterker, ze verstevigden die positie door race 7 te winnen. "We wisten elke windvlaag te benutten," verklaart Kalle.

22:46

Spa Regatta
De broers Sven en Kalle Coster behielden in de 470 klasse wel de leiding. Sterker, ze verstevigden die positie door race 7 te winnen. “We wisten elke windvlaag te benutten,” verklaart Kalle.

“We namen geen risico’s,” zegt stuurman Sven, “en streken zelfs een paar keer de spinnaker. Liever een paar punten, dan averij.”
“Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt,” vult broer Kalle aan, en er klinkt warempel verbazing in z’n stem. “Zit ik lekker aan de schoten te trekken, zegt Sven ineens: strijken!”

Het feit dat de middagraces zijn uitgesteld (en later worden afgelast) komt de broers wel goed uit. Ze kunnen even op adem komen. Tegelijk is dat ook weer lastig, want nu dringt het besef echt door dat ze met een ongelooflijk goede serie bezig zijn. En ontstaat de druk dat ze moeten consolideren. Vooraf was een A-limiet hun doel voor deze Spa Regatta, maar winst gaan ze natuurlijk niet uit de weg. Dat zou prachtig zijn. Nog vier wedstrijden, realiseren ze zich. En daarin kan veel gebeuren.
Of die winst nou komt of niet, deze Spa Regatta betekent hoe dan ook de doorbraak voor de Coster-Bros. Hun naam is gevestigd in het internationale veld.

Het succes komt uiteraard niet uit de lucht vallen. Als voorbereiding op de Spa Regatta trainden de broers drie weken lang onafgebroken in Medemblik. “Eerst vooral op boathandling en later op snelheid.”
Sinds zij in april 1999 samen gingen varen hebben de broers heel veel tijd geinvesteerd in het zeilen. Daarbij gesteund door hun ouders. Ze zijn erfelijk belast, want vader Dick Coster is oud-Olympier. Hij maakte onder meer deel uit van het befaamde Solingteam van Geert Bakker.
Coster sr. is in zijn vrije tijd 470 coach en werkt samen met Daniel Smith, die door de bond is gecontracteerd als trainer/coach voor de 470 teams. Over zijn rol als vader zegt Coster: “Dat kan ik goed scheiden. Op het water ben ik coach. ‘s Avonds ben ik vader.”

Last modified: 21 juni 2006
Sluiten