Nieuws

‘Sneeuwduinen en hard ijs’

Deze week is op de Fluessen het NK DN IJszeilen verzeild. Om de ijskwaliteit goed te houden was de pers bewust niet ingelicht over de locatie.

13:15

Het Nederlands Kampioenschap DN IJszeilen is begin deze week verzeild. Met 30 deelnemers werden in totaal tien races verzeild op de Fluessen bij Elahuizen. Aan het kampioenschap werd bewust geen ruchtbaarheid gegeven; het gewicht van toegestroomde pers en toeschouwers zou het ijs kunnen breken.

 

IJskwaliteit

Kalle Coster, samen met broer Sven eerste op de wereldranglijst 470, zeilde het NK ook mee: “De eerste dag begon met veel sneeuwduinen en hard ijs”. De tweede dag begon met mist en uitstel, maar ‘s middags klaarde het op en werd er gewoon gestart, ondanks invallende dooi. De omstandigheden leken zelfs beter, want de sneeuw smolt weg en het laagje water werkte als smeermiddel: de DN’s gaan nog harder.

 

Schaven

Voordat Kalle aan het NK kon beginnen moest er nog wat geklust worden: “De loperplank was te dik. De loperplank is de basis van de boot en zorgt voor de stijfheid. Hoe stijver de loopplank, hoe minder mastbuiging en dus meer druk. De vorige eigenaar was wat zwaarder dan ik, dus die kon het prima hebben.”

 

Voorafgaand aan het NK schaafde Kalle Coster de loperplank flink bij. Net iets teveel, bleek na de eerste dag. De plank scheurde en moest gerepareerd worden. Zoals het een zeiler betaamt: met hars en matjes.

 

Resultaten

Eerder deze maand werd in Oostenrijk op het Neusiedler meer het Wereldkampioenschap DN IJszeilen gehouden. Dennis de Ruiter kwam als beste Nederlander uit de bus. Hij eindigde op de 32e plaats van de gold fleet.

 

Kalle Coster eindigde dit NK op een goede vierde plaats in de A groep, achter Sander Bon, Martin van Wettum en Dennis de Ruiter, die de eerste plaats behaalde. “De laatste race ben ik als tweede geëindigd, een mooi resultaat om het DN IJszeilseizoen mee af te sluiten.”

 

Tekst: Marinus van Sijdenborgh

Foto: ANP

Last modified: 19 februari 2010
Sluiten