Nieuws

Slag om tuingereedschap

De eerste zonnige en relatief warme zeildagen zijn een feit. Tijd om de bezem weer uit het vooronder te halen.

16:34

Komende twee maanden staan de Van Uden Reco Regatta en de North Sea Regatta op het programma. Bij beide evenementen vallen punten te verdienen voor de Verbondsbezem; de trofee voor de hoogst genoteerde boot op de ranglijst.

 

‘Een bezem in de mast voeren’

De Verbondsbezem bestaat al zo lang, dat niet te achterhalen valt wanneer deze in het leven is geroepen. Ook het doolhof dat Watersportverbond heet, biedt geen soelaas. Volgens het nautisch spreekwoordenboek is degene die de bezem in de mast voert, heer en meester van de zeeën. Na een succesvolle campagne op zee, zou een admiraliteitsschip van de oorlogsvloot ‘een bezem in de mast voeren’, ten teken dat de zeeën schoongeveegd waren van tegenstanders, boeven ende gespuis.

 

Van Uden Reco Regatta

De Van Uden Reco Stellendam Regatta vindt plaats in het weekend van 24 en 25 april. De wedstrijden worden gevaren op het Haringvliet voor Stellendam en Hellevoetsluis. Niet alleen IRC/ORC gemeten boten en eenheidsklassen doen mee. Ook ongemeten boten zijn van harte welkom voor het evenement. De wedstrijdorganisatie verwacht onder andere een vertegenwoordiging van eenheidsklassen J-22, J-24, J-80, X-35, Maxfun 25, First 31.7, Laser SB3 en Beneteau 25. De boten zonder meetbrief starten in een zogenaamde pursuitrace, waarbij de langzaamste boten als eerste over de startlijn mogen varen.

 

North SeaRegatta

De Delta Lloyd North Sea Regatta (NSR) vindt traditioneel plaats tijdens Pinksteren, van 21 tot en met 24 mei. De NSR omvat meerdere wedstrijden in meerdere klassen. Het officiële startsein van de NSR is al op 11 mei, in de vorm van de Vuurschepenrace van Scheveningen naar Harwich. De organisatie verwacht 200 inschrijvingen meer dan vorig jaar, vooral uit het olympische en het paralympische veld. In de haven van Scheveningen worden steigers bijgebouwd om voldoende plaats te kunnen bieden aan het verwachte aantal boten. Ter afsluiting van het evenement, wordt op de laatste dag een groots opgezet havenconcert georganiseerd. (MvS)

 

Op een rijtje

Van Uden Reco Stellendam Regatta

Wanneer: 24-25 april

Waar: Stellendam, Haringvliet

Meer informatie: www.vanudenreco.nl

 

Delta Lloyd North Sea Regatta

Wanneer: Pinksteren 21-24 mei

Waar: Scheveningen

Meer informatie: www.nsr.nl

Beeld: ANP

Last modified: 8 april 2010
Sluiten