Nieuws

Schuttevaerrace 2008

Volgende week zeilen bijna vijftig boten mee in de Schuttevaerrace 2008. Deze 26e editie vindt plaats op 5, 6 en 7 juni. Voor het eerst gaat dit jaar een compleet mediateam de race live verslaan op internet.

10:39

De Schuttevaerrace staat bekend als de zwaarste zeilwedstrijd van Nederland, vanwege de combinatie met hardlopen en wielrennen. Bovendien voert de race over de moeilijke wateren van de Waddenzee en het IJsselmeer. De race gaat 24 uur per dag door, zonder een moment rust. Op de site van GeoSports vindt u naast alle wedstrijdinformatie ook de actuele stand van zaken van alle deelnemers via het live GPS-volgsysteem, dat alle deelnemers op alle trajecten op de kaart toont. Deze informatie wordt aangevuld met foto’s, video’s en tekstberichten van zowel het Geosportsteam als de deelnemers en toeschouwers.

Palaver
De Schuttevaerrace 2008 begint op woensdagavond 4 juni met het palaver. Tijdens deze bijeenkomst worden de spelregels nogmaals toegelicht en doet de wedstrijdleiding de laatste mededelingen omtrent de race. Natuurlijk komen hier ook de weersverwachtingen aan bod. De reporters van Geosports zullen ook hierbij aanwezig zijn. De thuisblijvers worden diezelfde avond al op de hoogte gebracht van de laatste stand van zaken. Donderdagochtend begint om 7 uur de race in de jachthaven van Stavoren. Bij perfecte weersomstandigheden worden de eerste deelnemers vrijdagavond al verwacht bij de finish in Hindeloopen. Bij slechtere weersomstandigheden zal het overgrote deel zaterdag in de loop van de dag finishen. Zaterdagavond is de prijsuitreiking in Hindeloopen.

Mediateam
Het GeoSports Mediateam bestaat uit studenten van de opleidingen Communication&Multimedia Design en Communicatie van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Deze studenten gaan mee tijdens de wedstrijd, zowel op volgboten als op wedstrijdschepen. Vanaf deze locaties doen zij rechtstreeks en direct verslag van alle gebeurtenissen. Ook de deelnemers en thuisblijvers kunnen de informatie op de website aanvullen met beeldmateriaal en tekstberichten. Dit kunnen zij mailen naar redactie@geosports.nl. Een centrale redactie zorgt ervoor dat de informatie online wordt geplaatst.

Zware race
De Schuttevaerrace is de zwaarste combi-wedstrijd in Nederland. Drie dagen en nachten wordt er gezeild op Waddenzee en IJsselmeer. De zeiletappes worden afgewisseld met hardloop- en wielertrajecten. Alle deelnemers gaan 24 uur per dag door. De start is in Stavoren, waar de deelnemers in een Le Mansstart eerst drie kilometer hardlopend naar hun boten afleggen. Op de eilanden en in Harlingen wordt om en om een fiets- en loopparcours afgelegd. Opeenvolgend worden de eilanden Texel (100 km fietsen), Vlieland (21 km hardlopen) en Terschelling (8 km hardlopen) aangedaan, met tussen Vlieland en Terschelling een zeiltraject naar Harlingen (60 km fietsen). Vanaf Terschelling vertrekken de boten richting Hindeloopen, waar de finish is.

Tijdens de race wordt gevaren volgens een eigen handicapsysteem dat in de loop van alle voorgaande edities is verfijnd. Elke deelnemer moet op elk traject zijn best doen om als overall winnaar uit de bus te komen.

Last modified: 30 mei 2008
Sluiten