Nieuws

Scheuren in zeil bij Leef je Droom en Matchless

Team Leef je Droom en Matchless hebben beide kleine scheurtjes in de zeilen. Leef je Droom een scheur in het achterlijk van het grootzeil en Matchless een scheur in de genua. Gelukkig liggen ze net voor de sluis van Enkhuizen en hebben ze even de tijd om de zeilen te repareren.

16:25

“Het is hier een zooitje”, vertelt schipper Olaf Oosterman van de Leef je Droom. Alles vaart door elkaar, het is megadruk. Ik wil zo snel mogelijk door de sluis om geen tijd op het IJsselmeer te verliezen. Maar ik moet ook nog op de zeilreparatietape wachten, want die ligt bij de Matchless aan boord. Dus we gaan sowieso tijd verspelen hier. Jammer, want ik wilde meteen door om nog op tijd bij het Wad te zijn voor het tij. We zien het wel. In elk geval hebben we een fenomenale start gehad. We zeilden over stuurboord voor het hele veld langs en hebben daarmee enorm gewonnen. Nu pas bij Enkhuizen beginnen de grotere jachten van de ORC 1 ons in te halen. We lopen hard, we hebben het rak in twee uur en 23 minuten afgelegd. Best snel. De bemanning is goed in vorm.”

De Matchless is een half uur achter de Leef je Droom over de finish gegaan. “We hebben geen goed resultaat gezeild”, vertelt Meindert Zeeders. “We dachten een goede strategie te hebben door laag te blijven, maar dat pakte niet goed uit. We bleven in de luwte van iedereen liggen. Kennelijk is dat meer een tactiek voor dinghy zeilen. We liggen nu dus achteraan in het veld. Misschien dat er nog vijf, zes boten achter ons gefinisht zijn. In het volgende rak nemen we revanche. We willen zo vroeg mogelijk  in Kornwerderzand zijn. We hadden vooraf ingeschat om daar om ongeveer middernacht te zijn, maar waarschijnlijk wordt dat een paar uur vroeger. Dan hebben we nog licht op de Waddenzee en ook het tij nog lang mee. Dat scheelt.”

De Spero Invidiam is al weer een uur onderweg vanaf Enkhuizen naar Kornwerderzand. “We hadden een hele snelle sluispassage”, vertelt Heleen Heijnis. “We gingen om 14.15 uur over de finish en waren drie kwartier later alweer onder zeil. Het was gelukkig nog niet druk. Nu zie ik net weer een nieuwe pluk boten uit het Krabbersgat komen. Er zitten behoorlijk wat boten om ons heen. Ik hoop echt dat we op tijd op het Wad zijn. We varen nu scherp aan de wind richting Kornwerderzand. Met een beetje mazzel bezeilen we het in één keer.”

Over een paar uur meer nieuws.

Last modified: 13 juni 2008
Sluiten