Nieuws

Schema Volvo Ocean Race bekend

Het schema van de Volvo Ocean Race is bekend. De belangrijkste wijzigingen: een stopover in het Midden-Oosten, pro-am wedstrijden, verdwenen scoring gates en een omweg langs de Azoren.

13:37

De race start in oktober 2011 in Alicante, om negen maanden later te eindigen in het Ierse Galway. Het raceschema voert zoals verwacht voor het eerst langs een haven in het Midden-Oosten, te weten Abu Dhabi. De vloot trekt weer richting Azie, een route die tijdens de vorige editie veel spektakel opleverde. In tegenstelling tot de laatste race wordt de Pacific deze keer niet in een keer overgestoken. Vanuit het Chinese Sanya wordt eerst Auckland aangedaan, om dan via Kaap Hoorn richting Brazilie te zeilen.
 
In ieder haven zal naast de verwachte inport-races een pro-am wedstrijd plaatshebben. Genodigden maken dan deel uit van de bemanning en zeilen tussen de professionals. De race eindigt niet zoals normaal gesproken met een aankomst, maar met een inportrace in Galway.
 
Racedirecteur Knut Frostad heeft zich daarnaast gericht op het verkorten van de tijd die teams aan wal doorbrengen. "Teams bouwden normaal gesproken hun schip om van oceaanracer tot inshore en weer terug. Door de start van de etappes sneller na de inportraces te laten beginnen, verlagen we de kosten voor teams en sponsoren."
 
De scoring gates zijn verdwenen, waarschijnlijk in een poging het ondoorzichtige puntensysteem aan te pakken. Tijdens de afgelopen editie was er de nodige kritiek op dat systeem, omdat het voor de neutrale toeschouwer nauwelijks te volgen was hoe de race zich ontwikkelde.
 
De Volvo Ocean Race doet drie beroemde eilanden(groepen) aan. De eerste etappe voert de zeilers langs Fernando da Noronha voor de kust van Brazilie. Tijdens de achtste etappe, van Lissabon naar Lorient in Frankrijk, maakt de vloot een omweg langs de voor vertrekker overbekende Azoren. En tijdens de laatste sprintetappe zullen de zeilers de beroemde Fastnet Rock zien liggen.
 
Het volledige etappeschema bekijkt u hier
 
Meer informatie op www.volvooceanrace.com

Last modified: 23 april 2010
Sluiten