Nieuws

Sander Bakker in Figaro

Goed nieuws voor Nederland: Sander Bakker gaat dit seizoen uitkomen in de Franse Figaro. "Ik ga meedoen aan het hele circuit," aldus een opgetogen Bakker, de eerste Nederlander die de Mini-Transat voltooide.

15:15

Een lezing in het Amstel hotel voor captains of industry bracht voor Mini-Transatzeiler Sander Bakker een bal aan het rollen. Toen hij zijn voordracht over de Mini-Transat had gehouden, riep Bakkers sponsor Peter Visser van investeringsmaatschappij Egeria de enthousiast geworden toehoorders op mee te helpen bij een volgend project.

Met die wetenschap besloot de 30-jarige Vlielander in december een Bénéteau Figaro te bestellen. Hij deed dat op de Salon Nautique in Parijs. Voorwaarde van de verkopers was wel dat hij zich meteen inschreef voor de eerste twee Figaro evenementen in Frankrijk. Daarmee was Bakkers seizoen 2003 van start.

Het Franse Figaro circuit bestaat uit zeven evenementen. Het is in Frankrijk ongekend populair – “Echt gróót,” aldus Bakker – en wordt gezien als de fase tussen de Mini-Transat en de Vendée Globe Challenge. Veel Franse zeezeilers zijn in de Figaro uitgekomen of zeilen er steeds in om het wedstrijdritme vast te houden. Onder wie Vendée-winnaar Michel Desjoyeux.

De Figaro wordt sinds 1970 georganiseerd en draagt sinds 1980 de naam van de hoofdsponsor, het dagblad Le Figaro. De wedstrijdreeks omvat drie soloraces, drie duowedstrijden en een race met bemanning.

Meest aansprekend is de ‘La Solitaire du Figaro’; een solowedstrijd in augustus. Die voert de deelnemers in een aantal etappes van circa 500 mijl vanuit Frankrijk naar Spanje en Ierland en weer terug naar Frankrijk. Ook staat er een langeafstandsrace van St. Nazaire naar Dakar op het programma, circa 2200 mijl.

Voor de Figaro 2003 is een nieuw jacht ontworpen, de Bénéteau Figaro. Dit Marc Lombard ontwerp volgt de eerdere Figaro op. Een strak eenheidsklassejacht met bulbkiel, twee roeren, waterballast en een carbon mast.
“Het is eenheidsklasse,” aldus Bakker, “dus je wordt allemaal afgerekend op je kunnen; je zeilprestatie telt.” Opvallend is dat een boegspriet ontbreekt. Bakker: “Er zit een ‘gewone’ spinnaker op. Dat is bij solozeilen niet gemakkelijk. Je mag trouwens je eigen zeilmaker kiezen, maar de zeilen zijn wel allemaal voorgeschreven.”

Hij vervolgt: “Mijn doel is voorlopig in La Solitaire de prestatie van de Rookie of the Year 2002 te verbeteren. Die is 22ste geworden.”
Bakker heeft inmiddels de Stichting Sport opgericht. Dat staat voor Stichting Promotie Offshore Racing Team. Hij voert nu een tweejarige campagne waarvoor een budget van 250.000 euro nodig is. Hoewel hij de nodige steun van sponsors heeft, zoekt hij nog een hoofdsponsor. Feit is dat zijn Figaro avontuur doorgaat.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten