Nieuws

Rustige slotdag North Sea Regatta na onstuimige start

Na drie dagen veel wind en golven eindigde de ABN Amro North Sea Regatta gisteren met rustig zeilweer. Bij windkracht drie tot vier uit het westen, draaiend naar het noordwesten, sloten alle klassen het evenement af. Overall winnaar in de IMS 1 werd de Foxy.

08:12

Na drie dagen veel wind en golven eindigde de ABN Amro North Sea Regatta gisteren met rustig zeilweer. Bij windkracht drie tot vier uit het westen, draaiend naar het noordwesten, sloten alle klassen het evenement af. Overall winnaar in de IMS 1 werd de Foxy.


In de IMS en ORC klassen stond op de slotdag de Fjellstô Race op het programma. Dit is een semi-langeafstandswedstrijd om vier boeien plus een paar extra rakken. De Satori van Steven Blom en Gideon Messink won; een sportieve revanche na de opgave met een gescheurd grootzeil een dag eerder. De Checkmate van Peter de Ridder werd tweede, maar kon de succesreeks van de inshore races niet bekronen met eremetaal over het totale evenement gezien. Het team nam namelijk niet deel aan de Vuurschepenrace en de North Sea Race en die tellen mee voor het eindklassement van de ABN Amro North Sea Regatta. De Foxy van Sander Vos deed dat wel en pakte de overall overwinning.
Vos: “Onze concurrenten hebben de offshores minder goed gedaan of waren helemaal niet van de partij. De Satori had gisteren pech, maar anders was het nog heel spannend geweest. Dat is wel jammer.”
De Yacht Vision van Harry Amsterdam eindigde op de tweede plaats overall, gevolgd door de Weerga van de broers Liezenga.


Overige IMS-winnaars
In de IMS 2 besliste Sunshine van Ab Pasman de strijd in zijn voordeel en won de overall-beker. In de IMS 3 ging de overwinning naar de Yellow Rose van Marten-Jan Ringers, winnaar van de Corkweek 2004. De IMS 4-trofee ging naar de Balans.


ORC 1 Met 42 deelnemers was de ORC 1 dit jaar de best vertegenwoordigde klasse bij de scherpe jachten. Vier dagen lang leverde Moshulu van Hans Albert de Graaf competitie met vooral de Twister van Bas Meijer, A Boen van George Bol en de Dehlerious van Andre Sporry. De Graaf: “De concurrentie was erg groot, maar we hebben goed behoudend gevaren en zonder protesten. Zaterdag stonden we nog vijfde, dus we hadden niet verwacht dat we zo zouden eindigen.” In de ORC 2-3-4 won JimJam van eigenaar Van der Pol.


Laser De Laser Standard en Radial hadden wat pech met het weer en de startboot, maar voeren uiteindelijk zeven races. Marc de Haas schreef deze eerste ABN Amro North Sea Regatta voor de Lasers met groot machtsvertoon op zijn naam. Met een serie van zes eentjes en een vier liet hij zijn concurrentie ver achter zich. “In individuele races was het duel met Eduardo of Roelof soms best leuk, maar over het algemeen zat ik er ver voor. Vooral voor de wind ging ik sneller. Met die golven kun je een grote voorsprong opbouwen.” De Haas ging na vijf maanden hard studeren half april weer het water op. “Dit was weer mijn eerste evenement na het NK van vorig jaar september. Ik ga nu door tot en met de Spelen in 2008.” De Haas kreeg vanwege zijn uitzonderlijke prestatie tevens de ABN Amro Super Trophy uitgereikt. Gea Jutjens won het Laser Radial klassement.


Overige eenheidsklassen
“Vandaag was mijn slechtste dag,” zegt Enno Kramer in het zeilersdorp. De oud-wereldkampioen FD behaalde een eerste en derde plek en won met zeven punten voorsprong de ABN Amro North Sea Regatta in de FD.
Zijn zwager Geert Marx zegevierde aan boord van de Delta Lloyd in de MaxFun. Het veld telde slechts vijf boten. Marx: “Vier daarvan zijn opgeleid door Team Heiner.”
In de MaxFun 25 was het Walter Geurts die met zijn bemanning de winst pakte. In de Yngling ging de overwinning naar Marcel de Jong.
De J22‘s hadden op de slotdag wat moeite met de sterke stroming. Zeker vijftien boten raakten in de knoei toen zij de bovenboei net niet haalden. De oud-Wereldkampioen (2003) John den Engelsman kan nu ook de NSR aan zijn erelijst toevoegen. Wegens te weinig deelnemers (7) voer de J24-klasse geen Nederlands-, maar een klassenkampioenschap. Ivo Kok werd kampioen.  De beker voor de X99 ging naar schipper Zetsma.


Catamarans – Ongeldig evenement
De in totaal 85 catamarans bleven twee dagen op het strand vanwege te harde wind of een ongunstige windrichting in combinatie met een hoge branding. Op de slotdag stonden daarom vier races gepland, om het toch een geldig evenement te laten zijn. Voor de Formule 18, met 54 boten de grootste klasse van de ABN Amro North Sea Regatta, telde het resultaat immers mee voor de kwalificatie van het WK dat in juli in Hoek van Holland plaatsvindt. De omstandigheden waren eindelijk goed, maar na drie wedstrijden speelde een draaiende wind voor spelbreker. Na twee algemene terugroepen en uitstel, blies het comité de vierde race af en was het evenement dus ongeldig. De afgelopen dagen waren er wel diverse andere activiteiten op het strand, zoals beachvolleybal, dans clinics en happy hours.


Wedstrijdleider Max Behrend over het evenement: “Het was zwaar, maar geweldig. Het is een opgave om iedereen tevreden te stellen. Gisteren was er een probleem met het startschip van de Lasers, waardoor ze onnodig lang aan de kant moesten blijven. De zeilers beklaagden zich terecht, maar we hebben het kunnen oplossen en ‘s avonds hadden we weer vijftig stralende hoofden in de haven. We hebben het ondanks de zware omstandigheden toch weer tot een goed einde weten te brengen.”


 

Last modified: 7 september 2006
Sluiten