Nieuws

Russell Coutts weg bij Alinghi

Drievoudig America's Cup winnaar Russell Coutts is weg bij het Alinghi-syndicaat. Alinghi meldt in een persbericht het contract met de Nieuw-Zeelandse schipper te hebben ontbonden. Coutts had geweigerd de Alinghi boot te sturen tijdens de USB Trohy in het Amerikaanse Newport afgelopen juni. Daarmee bracht hij zijn baas, Ernesto Bertarelli, in grote verlegenheid. Ook in andere wedstrijden waaraan het Alinghi team deelnam ontbrak Coutts. Het was al langer bekend dat Coutts en Bertarelli niet langer op goede voet met elkaar stonden. In 2003 won het Alinghi-team de America's Cup.

07:46

Russell Coutts won in 1995 voor het eerst de America’s Cup, aan het roer van de Nieuw-Zeelandse boot en onder leiding van charismatische Peter Blake. In 2000 wisten Coutts en Team Nieuw-Zeeland de Cup met succes te verdedigen. Het werd een ‘walk over’: 5-0 tegen Prada.


Kort daarop kondigden Coutts en tacticus Brad Butterworth aan Team Nieuw-Zeeland te verlaten. Met geld van biochemie-miljonair Bertarelli bouwde Coutts een heel nieuw America’s Cup team op, dat zeer succesvol bleek. Het won de Cup in 2003.


Met drie Cup overwinningen en 14 gewonnen Cup duels heeft Coutts alles bereikt wat er te bereiken valt. Olympisch goud heeft hij ook al; dat won hij in 1984 in de Finn-klasse. Een verminderde motivatie kan dus een plausibele reden zijn voor zijn weigering nog langer de Alinghi-boot te sturen. Duidelijk is wel dat Alinghi een groot probleem heeft. Coutts is niet alleen de allerbeste schipper, hij was de bindende factor binnen het syndicaat.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten