Nieuws

Ruig eerste etmaal

De deelnemers aan de Vendée Globe zijn net een dag onderweg. Een flink koufront zorgt voor pittige omstandigheden. Drie boten zijn teruggekeerd naar de haven voor reparaties.

16:27

Bij de start ging het bij twee boten mis. De Brit Mike Golding was te gretig en ging met zijn Ecover3 te vroeg over de lijn. Golding moest terug keren om reglementair door te startlijn te varen en moest zo achteraan aansluiten.

Bij landgenoot Brian Thompson (Bahrain Team Pindar) was het walteam twee minuten voor de start nog aan boord. Dat is niet toegestaan. Een internationale jury besloot hem een tijdstraf te geven van vier uur. Die wordt opgeteld bij zijn finishtijd.

Pech
Om als eerste te finishen, moet je eerst finishen, een uitspraak die zeker opgaat voor de Vendée Globe. Dat de race meedogenloos is, blijkt wel uit het feit dat drie schepen binnen de eerste 24 uur moesten terugkeren naar de veilige haven van Sables d’Olonne voor reparaties.

Het eerste pechgeval diende zich twee uur na de start al aan. De Zwitser Dominique Wavre had problemen met het laden van zijn accu’s. Een complete controle van het elektrische systeem mocht niet baten, waardoor een terugkeer naar Sables d’Olonne het enige was wat hem restte. Enigszins vreemd is dat voor de start dit probleem al bekend was. Wavre is inmiddels met zijn Temenos terug in de race.

Bernard Stamm is de tweede onfortuinlijke zeiler. Stamm is in de haven om zijn boegspriet te repareren die na een aanvaring met een vissersboot volledig afbrak.

Niemand minder dan Michel Desjoyeaux, een van de favorieten en de winnaar van de Vendée Globe in 2000-01, is de derde zeiler die terugkeert naar de kleine Franse badplaats. Een lek in het waterballastsysteem en problemen met de elektronica aan boord van Foncia is de oorzaak.

Weer
Na een kalme start was het voor de vloot Open 60’s snel gedaan met de rust. De vloot heeft te maken met een koufront en vaart in 30 to 40 knopen wind. De zware zeegang maakt het de zeilers extra lastig. Aan het eind van deze middag bevindt het front zich boven de vloot en zal de wind aantrekken tot 45 knopen, 55 in de vlagen, voordat deze gaat ruimen en later afneemt. De vloot vaart met drie reven in het grootzeil en een stagfok. Jeremie Beyou aan boord van Delta Dore: “Ik let extra goed op mezelf en de boot, het is belangrijk dat er nu niets kapot gaat”

De Vendée Globe volgen op: www.vendeeglobe.org/en/

(Tekst: Jelmer Bouw / Foto: DPPI)

 

Last modified: 10 november 2008
Sluiten