Nieuws

Ronde om Noord-Holland: nat en onstuimig

Vanochtend tusssen 10.00 en 13.00 uur zijn de 250 deelnemers in de Ronde om Noord-Holland van start gegaan voor een ruig rondje. Buiig en onstuimig weer, zo voorspelde weerman Henk Huizinga vanochtend. De wind is eerst noordwest, krimpt vanavond naar het westen en neemt af. De onstabiele land blijft het Rondje beheersen. Het wordt een natte en onstuimige tocht.

14:06

De Dehler 32 Spero Invidiam is om 11.30 uur gestart en heeft nu nog zeven mijl te gaan naar Enkhuizen. "Het gaat lekker", meldt Heleen Heijnis. "We hebben nog geen spatje regen gehad, maar er hangt wel een hele zwarte wolk. Maar zien of we het droog houden. We liggen achterin het veld, maar dat is logisch. We zijn ook de langzaamste boot in onze klasse. De start ging goed. We gingen vrij vooraan over de startlijn. Daarna hebben we toch maar een rif gestoken, want het waait harder dan we vanochtend hoorden in de weerbriefing. Zo’n 20 knopen, met vlagerige uitschieters. Het is dus werken geblazen. Het is behoorlijk hoog aan de wind varen, in plaats van de beloofde halve wind."

De Bavaria Match Leef je Droom was als een van de eersten over de startlijn en kwam als eerste bij de in de windse boei aan. "Helaas liet ik de fok iets te vroeg los, waardoor we veel snelheid verloren", vertelt bemanningslid Rick Al. "We gingen uiteindelijk als vijfde om de boei heen. Jammer. We liggen nu ongeveer tiende, maar wel voorin het veld dus. We gingen weg met genua 1, maar die hebben we toch maar verwisseld voor een kleinere fok. Helaas is die weer net te klein. Een tussenmaat is niet aan boord, dus we hopen dat de wind er een beetje uitzakt. Dan kunnen we de genua weer hijsen. We liggen nu ter hoogte van het Paard van Marken en gaan halve wind zo’n 9 knopen gemiddeld. Lekker dus. Het zonnetje schijnt voorzichtig."

"We hadden een ongelukkige start", meldt Meindert Zeeders van de Matchless, eveneens een Bavaria 38 Match. "We lagen over bakboord. Drie jachten lagen boven ons en startten veel beter. We zaten klem en konden geen vrije wind vinden. Uiteindelijk zijn we ruimer gaan varen om weg te komen. We hebben genua 3 op en een ongereefd grootzeil en het gaat lekker. We liggen nog steeds achterin, maar varen een lagere koers dan het veld om ruimte te vinden. We denken dat dat goed uitpakt. We zijn bijna bij het Paard. Er komt nu een frontje aan, dus we gaan even een rif steken. Maar kijken wat dat front gaat doen."

De eerste jachten zijn ondertussen het naviduct van Enkhuizen genaderd. Deze vormt een bottleneck. Het veld schuift enorm in elkaar om vervolgens op het noordelijk IJsselmeer weer uit elkaar te trekken. Over een paar uur meer nieuws over de Ronde om Noord-Holland.

Last modified: 13 juni 2008
Sluiten