Nieuws

Rolex Fastnet Race start zondag

Op zondag 10 augustus start de klassieke Rolex Fastnet Race. Ruim 230 jachten uit alle windstreken komen op uitnodiging van de Royal Ocean Racing Club (RORC) naar Cowes om het 608 mijl lange traject van Cowes, om Fastnet Rock, naar Plymouth zo snel mogelijk af te leggen...

11:18

Op zondag 10 augustus start de klassieke Rolex Fastnet Race. Ruim 230 jachten uit alle windstreken komen op uitnodiging van de Royal Ocean Racing Club (RORC) naar Cowes om het 608 mijl lange traject van Cowes, om Fastnet Rock, naar Plymouth zo snel mogelijk af te leggen.


De Fastnet Race staat te boek als pittig. Het weer in augustus brengt vrijwel altijd overwegend west- tot zuidwestelijke luchtstroming met zich mee. Rake klappen vallen dan ook vaak tijdens het eerste deel van de race, onder de Engelse kust. Anticiperen op stroom en wind is essentieel. Iets meer onder de kust en wat meer stroom mee pakken? Of toch meer buiten blijven waar misschien wat meer wind staat?


In 1925 verschenen er 7 schepen aan de start bij de Royal Victorian Yacht Club in Ryde voor de race om de Fastnet Challenge Cup. Het werd een wedstrijd met een typische Fastnet-karakter. De snellere boten waren al veilig in de haven, toen de tragere te kampen kregen met veel wind en steile golven. Twee boten vielen uit en de laatste finishte toen het comité al naar huis was. Direct na de race werd de RORC opgericht.


In 1979 kwam de grootste vloot ooit, bestaande uit 303 schepen, in een razende storm terecht. In het rampscenario dat volgde vonden 17 zeilers de dood. Na de race werden de reglementen aangescherpt om de veiligheid te vergroten.


Opvallende deelnemer dit jaar is onder andere Shockwave (Alfa Romeo), de Reichel/Pugh 90-voeter. Nadat de boot line honours pakte tijdens de laatste Sydnet Hobart Race, gaat de maxi van Australiër Neville Crichton ook tijdens de Fastnet voor de prijzen.
Nederlandse deelnemers zijn er ook genoeg. Piet Vroon is titelverdediger en zal er alles aan doen zijn Tonnere de Breskens voor de tweede maal als snelste over de lijn bij Plymouth te sturen. De andere Nederlandse deelnemers zijn Bellerose, ‘t Spanwil IV, Holmatro, Hayai, Jolly Good, Beluga, Vrijheid, Zwerver, Daikin Airco, Windveer, Haddock, Winsome en Mytack.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten