Nieuws

Retourtje Kaap Hoorn voor De Velde

Afgelopen zaterdag 30 maart, om 19:17 uur Nederlandse tijd, is Henk de Velde voor de vierde keer in zijn zeilcarrière rond Kaap Hoorn gezeild. Ditmaal met zijn 17 meter lange zeiljacht 'Campina'...

11:38

Afgelopen zaterdag 30 maart, om 19:17 uur Nederlandse tijd, is Henk de Velde voor de vierde keer in zijn zeilcarrière rond Kaap Hoorn gezeild.
Ditmaal met zijn 17 meter lange zeiljacht ‘Campina’. Vanuit Puerto Williams maakte De Velde een ‘retourtje Kaap Hoorn’: Na ronding van de Kaap zeilde hij weer terug naar zijn vertrekhaven.

In 1989 ging de Velde met de ‘Alisun J&B’ voor het eerst rond Kaap Hoorn. In 1992 deed hij het opnieuw met de ‘Zeeman’ en in 1996, tijdens zijn tot dusver meest succesvolste tocht, met de ‘C1000’. De Velde maakte deze reizen solo en hij voldeed aan de internationale regel om zonder motor en zonder te stoppen van 51 graden zuid in de Grote Oceaan, rond Kaap Hoorn naar 51 graden zuid in de Atlantische Oceaan te zeilen.
Hiervoor ontving De Velde van de Kaap Hoorn vereniging, waarvan de Nederlandse vertegenwoordiging in Hoorn is gevestigd, drie originele Kaap Hoorn certificaten.
Kaap Hoorn, de meest zuidelijke kaap van alle continenten, ligt op 57 graden zuiderbreedte. De plek is berucht om zware stormen en lastige zeegang.
In de praktijk, zoals in de Volvo Ocean Race en de Vendée Globe Challenge, blijken er ook rustige passages voor te komen.
Voor Henk de Velde was de ronding een van de moeilijkste trajecten van zijn Campina avontuur. Dit vanwege slecht weer en sterke stroming.
Onderweg deed De Velde twee ankerplaatsen aan, Caletta Lennox en Caletta Banner. Uiteindelijk zeilde hij weer terug naar naar Puerto Williams vanuit waar hij ook richting Kaap Hoorn is vertrokken.
De Velde moest terug naar Puerto Williams om daar de juiste papieren te halen om door de Patagonische kanalen naar de Pacific te mogen zeilen.
Via Puerto Montt, Paaseiland en Hawaï koerst De Velde de komende maanden naar de Beringstraat, waar hij eind juni hoopt aan te komen.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten