Nieuws

Record rondje Texel aangescherpt

Hoewel de Ronde om Texel pas morgen begint, hebben Herbert Dercksen en de Brit Mark Bulkely vandaag al het ronderecord verbeterd. Met hun Zwitserleven Extreme 20 snoepten ze vier minuten af van de tot dan toe snelste tijd.

16:25

Het oude stamt uit 2005, toen van Wouter Samama en Jeroen van Leeuwen er 2 uur, 11 minuten en 11 seconden voor nodig hadden. Dercksen en Bulkely vertrokken vanochtend rond een uur of elf en deden er slechts 2 uur, 7 minuten en 2 seconden over.
De twee oud-olympiërs hadden goed in de gaten dat vandaag de goede dag was voor een recordpoging. Zaterdag, als 545 catamarans aan het officiële rondje meedoen, staat er naar verwachting aanzienlijk minder wind.

"Het is echt niet normaal, zo hard gingen we!" zegt een stralende Herbert Dercksen. De condities waren dan ook ideaal. Dankzij de noordwestenbries, hoefden ze nauwelijks tegen de wind in te kruisen. Helemaal vlekkeloos verliep de race tegen de klok niet. Onderweg ging de grootschoot, de lijn waarmee het grootzeil wordt bediend, stuk. Die moesten ze dus snel maken. Toch wisten ze het record met ruim vier minuten te verbeteren.

Twee andere catamarans deden ook een poging de snelste tijd neer te zetten. Twee Delfste studenten probeerden het met een catamaran met een kite erop. Zij zijn op dit moment nog onderweg. Vincent Huntelman en Herwin van der Kamp vertrokken wat eerder dan team Dercksen/Bulkely, maar werden door hen ingehaald. Dercksen: "Aan hun boot konden we goed zien wat we moesten doen.”

Op de vierde dag van de Zwitserleven Zeilweek brak Team Dercksen/Bulkely het vier jaar oude ronde record. Dat stond sinds 2005 op naam van Wouter Samama en Jeroen van Leeuwen met 2 uur, 11 minuten en 11 seconden. Herbert Dercksen (NED) en Mark Bulkely (GBR) zetten vandaag in hun Zwitserleven Extreme 20 een tijd van 2 uur, 7 minuten en 2 seconden neer. Op het strand kregen ze direct de TNG Record Attempt uitgereikt. Vanochtend rond elf uur vertrokken de oud olympiërs met een windkracht van 4 tot 5 Beaufort.

(Foto: Texel Imgages / Zwitserleven Zeilweek)

Last modified: 12 juni 2009
Sluiten