Nieuws

Record laag vliegen rond de wereld

’s Werelds snelste zeilboot ooit krijgt een grote zus die rond de wereld gaat scheuren. Uiteraard zo snel mogelijk.

10:52

Trimaran l’Hydroptère, houder van het snelheidsrecord zeilen, krijgt eindelijk een zusje. Naar aanleiding van het succes met l’Hydroptère in 2008 wil Alain Thébault deze zomer de prototypes van l’Hydroptère Maxi van stapel laten lopen.

 

Thébault laat zowel in Frankrijk als in Groot-Brittannië kleinere varianten van ‘Maxi’ bouwen onder de noemer ‘l’Hydroptère.ch’. Deze drie kleintjes, die overigens nog steeds ruim 35 voet meten, moeten tijdens proefvaarten voldoende data genereren om l’Hydroptère Maxi zo snel en veilig mogelijk rond de wereld te laten vliegen.

 

Drukte op zee

Met zijn nieuwe ontwerp wil Thébault binnen 50 dagen rond de wereld racen. Hij is zeker niet de enige met dat doel. Op dit moment werkt de bemanning van Groupama 3 zich een slag in de rondte op de zuidelijke oceanen om het oude record te verbreken. Tot voor kort stond ook de ploeg van Banque Populaire V te trappelen om te vertrekken voor eenzelfde queeste. Zij hebben ondertussen het wachten opgegeven en hun poging tot de herfst uitgesteld.

Als l’Hydroptère Maxi even goed presteert op ruwe zee als de recordhoudende tri op vlak water, heeft Thébault een goede kans om het record te breken, mits de bouw goed verloopt natuurlijk.

 

Recordverzamelaar

In 2007 schipperde Alain Thébault de eerste l’Hydroptère naar twee snelheidsrecords. Hij voer 500 meter met een gemiddelde snelheid van 44,81 knopen en volbracht één zeemijl met een gemiddelde snelheid van ruim 41 knopen. De roem smaakte naar meer en Thébault bouwde zijn trimaran om tot het ultieme racemonster. Na de ingreep verbrak l’Hydroptère alle records en haalde een topsnelheid van 56,3 knopen.

 

Tekst: Marinus van Sijdenborgh

Foto’s: AFP

m1czmm6sog6s

Last modified: 15 maart 2010
Sluiten