Nieuws

Rechter beveelt onderzoek

De Utrechtse rechtbank heeft uitspraak gedaan in de rechtszaak tegen Laura Dekker en haar ouders. Zij moet zich beschikbaar houden voor onderzoek.

10:50

Vandaag werd er uitspraak gedaan in de zaak die afgelopen maandag diende voor de rechtbank van Utrecht. Volgens Klaas Jan Hoeve, uitgever bij Hollandia en aanwezig bij de uitspraak, is de uitspraak tweeledig: "Enerzijds heeft de rechter beslist dat de ouders gewoon hun ouderlijke macht behouden. Zoals de rechter zei: ‘daar ga ik niet over.’ Anderzijds vindt hij niet dat ze zomaar kan vertrekken."

 

De rechter besliste dat Laura (13) zich de komende twee maanden beschikbaar moet houden voor onderzoek. Klaas Jan Hoeve: "Ze wordt tijdelijk onder toezicht van bureau Jeugdzorg gesteld, zodat ze kunnen bekijken of ze wel is wie ze beweert. Is ze wel zo slim en geoefend als ze zegt? Al met al een genuanceerde en logische uitspraak."

 

De consequenties voor de eventuele reis van Laura zijn duidelijk. Had ze in september vertrokken, dan zou ze, weliswaar met enig risico, nog de Golf van Biskaje hebben kunnen oversteken. Nu wordt dat onmogelijk.

 

Hoeve, die met zijn uitgeverij van plan is eventueel een boek over het meisje uit te geven: "In principe maakt dat niet uit. Je zet de boot op een vrachtwagen en rijdt naar Portugal. Daar heb je dan nog alle tijd om die reis goed voor te bereiden. Maar eerst het onderzoek maar eens afwachten."

Foto: Corne van der Stelt

 

Last modified: 28 augustus 2009
Sluiten