Nieuws

Prinses Sofia Cup vol met Nederlanders

Vanaf aanstaande zondag, 17 maart, wordt in de baai van Palma de Mallorca de 39e Prinses Sofia Cup gevaren. Tijdens dit vijfdaagse evenement zeilen deelnemers uit 48 landen, waaronder een groot deel van de Delta Lloyd Kernploeg. Ook andere Nederlandse zeilers doen mee.

10:44

Delta Lloyd Kernploeg
Lobke Berkhout en Marcelien de Koning hebben bij de vrouwen 470-klasse al een ticket naar Beijing binnen. Op het WK in Melbourne grepen vielen net buiten de podiumplaatsen en behaalden een vierde plaats. Voor de Spelen hebben ze een nieuwe, innovatieve boot laten ontwikkelen en hiermee willen ze een revanche behalen.

Sven en Kalle Coster hebben bij de mannen 470-klasse ook al een kwalificatie voor de Spelen in China. Dit jaar hebben zij geen eremetaal behaald, maar tijden het WK in Melbourne wel vormbehoud getoond.

Pieter-Jan Postma is in de Finn-klasse ook al zeker van een plaats in de Olympische Spelen. Op het WK Finn viel hij net buiten de podiumplaatsen. 

De Ynglingdames doen niet mee aan de Prinses Sofia Cup. Zij hebben al een ticket naar China en bereiden zich voor op het EK Yngling in Blanes dat begin april wordt gehouden. Van de negen zeilster moet bondscoach Maurice Paardenkoper drie dames kiezen die mee mogen naar China.

Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis
Dit Nederlandse duo zeilt in de Tornadoklasse. Zij zijn al verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen nadat ze vormbehoud toonden op het WK Tornado. Vorig jaar behaalden ze nog een derde plek op het WK.

Overige Nederlanders
Rutger van Schaardenburg maakt in de Laserklasse de meeste kans om een kwalificatie voor de Spelen te behalen. Bij de vrouwen, de Laser Radial staat Gea Jutjens er het beste voor. Beide zeilers hebben momenteel een halve nominatie. Voor de Laserklasse is het Spaanse evenement niet aangewezen als nominatiemoment. Daarvoor moeten de Laserzeilers naar Hyères (Frankrijk), Delta Lloyd Regatta (Medemblik), Kieler Woche (Duitsland) en het EK in Nieuwpoort (België).

Tekst: José de Jong
Foto: ANP

Last modified: 14 maart 2008
Sluiten