Nieuws

Postma verliest koppositie in Finn-klasse

Finn-zeiler Pieter Jan Postma is zijn koppositie kwijt op het wereldkampioenschap in Perth. Meervoudig wereldkampioen Ben Ainslie nam vrijdag de leiding over. De Fries staat na acht races op de derde plaats.

15:03

Vrijdag 9 december

Postma scoorde een vijfde en een negende plaats, terwijl zijn concurrent Ben Ainslie race zeven won en race acht als tweede eindigde. “Mijn start in de zevende race was goed maar niet perfect. Het niveau is zo hoog, iedereen is zo aan elkaar gewaagd. In de tweede wedstrijd had ik een prima start, maar de wind ging naar rechts, ik zat aan de linkerkant van de startlijn. Ainslie heeft nog iets meer vertrouwen in zijn snelheid, in zijn prestaties. Hij is daar nog constanter in. Ik denk dat wij aan de wind even hard gaan. Maar vandaag was Ainslie degene die de minste fouten maakte. Heel stabiel. Ik ben af en toe wat feller in vergelijking met hem. Daar zou ik iets subtieler in kunnen zijn.

Maar het is ook wel genieten, het is prachtig om te zeilen hier en zeker op dit niveau. Een jaar geleden was ik nog 20e op het WK. Giles (Scott red.) en Ainslie staan voor mij. Ed Wright, de wereldkampioen van vorig jaar, staat achter me en de rest van de wereld ook. Ik heb heel veel progressie geboekt. Het gaat goed. Vooral omdat we precies weten wat we aan het doen zijn. Met nog drie races te gaan is er nog veel mogelijk. Zilver op het vorige ISAF Wereldkampioenschap in 2007 heb ik al. Ik ga knallen als een malle.”

In het algemeen klassement staat de Friese zeiler nu zeven punten achter op Ainslie en vijf punten achter Ainslie zijn Engelse landgenoot Giles Scott.

Matchracen
Mandy Mulder, Merel Witteveen en Annemiek Bekkering plaatsten zich als tweede in poule B direct voor de kwartfinales. Het matchrace team eindigde met tien overwinningen op gelijke punten met het team van de Franse LeRoy, die de poule won. Het andere Nederlandse team met Groeneveld, Bes en De Koning eindigde als zesde in de poule met negen overwinningen. Het laatstgenoemde trio plaatst zich daarmee voor de herkansingspoule met vijftien andere teams. De beste vier van deze poule voegen zich bij de al geplaatste vier teams in voor de kwartfinales. Met een plaats in de kwartfinales, bij de beste acht, hebben Mulder, Witteveen en Bekkering een landenkwalificatie afgedwongen voor de Olympische spelen. De andere twee teams die zich geplaatst hebben uit poule A zijn Amerika en Rusland.

470
In de 470-klasse doen de Nederlandse mannen niet voorin mee. Steven LeFevre en Steven Krol vechten zich een beetje terug met een 13e en een 9e plaats en staan 23e. Met Team Coster ging het minder goed. Ze scoorden een 21e en een 15e plaats en ze staan 20e in het tussenklassement.

“We varen in de middenmoot, we zijn veldvulling. Dat is niet goed genoeg voor ons. Doelstelling van top acht landen halen we zo niet. Dat is nog heel ver weg. We gaan best hard, maar we doen continu de verkeerde dingen. Veel inschattingsfouten. We werken knetterhard maar het gaat niet. En dat begint te knagen als je lange tijd geen goede resultaten neerzet,’’ aldus een teleurgestelde Kalle Coster.

Laser Radial
Morgen 10 december komt Marit Bouwmeester ook weer in actie voor de laatste twee fleetraces. De Laser Radial-zeilster staat 2e in het klassement, veertien punten achter haar Belgische rivale Evi van Acker. Zondag volgt de medalrace met de beste tien van het klassement. (EvS)

Fotografie Richard Langdon

Last modified: 9 december 2011
Sluiten