Nieuws

Pool pakt tweede plaats in Velux 5 Oceans

Hij zeilde voor het eerst een oceaanrace in zijn eentje, verloor zijn gennaker en moest zijn eigen hoofd hechten. Desondanks veroverde de 36-jarige Zbigniew ‘Gutek’ Gutkowski de tweede plaats in de Velux 5 Oceans.

14:09

Na precies een maand op zee kwam Gutkowski (Gutek) woensdagavond binnen in Kaapstad. Hij zeilde met zijn boot Operon Racing rond de wereld in 31 dagen, 6 uur en 3 minuten. Veteraan en oud-winnaar van de race Brad van Liew kwam 14 november al aan in Kaapstad en sleepte de eerste prijs in de wacht.

 

Indrukwekkend

Guteks prestaties tijdens de wedstrijd imponeerden het publiek en de concurrentie. Hij nam in de beginfase de leiding in de Golf van Biskaje. Ondanks een aantal tegenslagen wist hij daarna in de buurt te blijven van de snellere Amerikaan Brad van Liew.  “Brad was zo dichtbij; hem inhalen werd mijn voornaamste doel.”, zei Gutek na afloop van de race. “Tijdens de race heb ik geleerd dat ik ook solo kan varen. Voordat ik begon had ik geen idee of ik dat zou kunnen. Nu weet ik dat ik overal solo kan komen.”

 

Gewond

Ongeveer een week na de start verwondde de Pool zijn hoofd aan de windgenerator. Hij moest zijn haar afscheren en zelf zijn hoofdhuid hechten. En zeilde gewoon verder. Ook brak hij tweemaal een val en moest met ruwe zee en flinke wind de mast in. Na de tweede reparatie brak de val weer en ging de gennaker volledig overboord. “Toen ik het zeil kwijt was heb ik nog geprobeerd om weersomstandigheden te vinden waar ik zonder gennaker ook goed kon zeilen, maar die heb ik niet gevonden, waardoor ik vier, misschien zelfs vijf dagen heb verloren.”

 

Op het moment zijn er nog deelnemers onderweg naar de finish: de Canadees Derek Hatfield, de Brit Christopher Stanmore-Major en de Belg Christophe Bullens.

 

Kijk voor meer informatie op www.velux5oceans.com

 

(MvS)

 

 

 

Last modified: 19 november 2010
Sluiten