Pieter Jan Postma wint zijn derde race op WK

Pieter Jan Postma heeft zijn leidende positie tijdens het wereldkampioenschap zeilen in Perth verstevigd.

17:15

Donderdag 8 december 2012.

De Finn-zeiler uit het Friese Terkaple boekte donderdagochtend zijn derde overwinning.

Postma won bij windkracht 4 tot 5 Beaufort de zesde manche. Hij zag zijn Britse rivalen Giles Scott en Ben Ainslie als tweede en derde finishen.

Pieter Jan heeft nu twee punten voorsprong op Scott en vier punten op viervoudig olympisch kampioen Ben Ainslie.

“We zeilden maar één wedstrijd. Ik kon daardoor al mijn energie in deze race stoppen. De zeilcondities waren geweldig en ik had een goede start, waardoor ik direct de koppositie kon pakken. In het eerste voor de windse rak moest ik de leiding even prijsgeven, maar uiteindelijk wist ik de race toch te winnen”, verteld Postma na terugkeer in de haven.

De druk op de Nederlandse Finn-zeiler is groot. Door een 20e plaats tijdens de openingsrace van dit wereldkampioenschap, kan hij zich niet nog een slecht resultaat permitteren. Zijn directe concurrenten hebben namelijk nog geen slechte race gezeild.

In de Laser Radial-klasse moesten donderdag drie races worden ingehaald. Marit Bouwmeester uit Warten behield de tweede plaats, maar zag Evi van Acker verder uitlopen. De Belgische begon met een negentiende plaats, maar werd daarna tweede en derde. Ze heeft met nog drie races te gaan 15 punten. Marit Bouwmeester staat op 29 punten. De Amerikaanse Paige Railey is derde met 33 punten. (EvS)